Filmski program

Filmski program

16. FESTIVAL TOLERANCIJE

Filmski program Festivala tolerancije tradicionalno čine aktualni filmovi prikazani na najznačajnijim svjetskim festivalima (Cannes FF, Berlinale, Sundance FF, Karlovy Vary FF, Mostra) i nagrađeni najprestižnijim svjetskim nagradama (uključujući Oscarom nagrađene naslove). Također, u sastavljanju programa brine se da su u velikoj mjeri zastupljeni kvalitetni europski i svjetski filmovi često nedostupnih u redovnim kino programima.

Filmovi se, osim umjetničkom vrijednošću, ističu društveno aktualnim temama, obrađujući probleme manjinskih skupina, osoba s posebnim potrebama, problematiku zaštite okoliša i sl., otvarajući prostor za dublje promišljanje i diskusiju, bilo s autorima filma ili stručnjacima iz relevantnih područja. Osim aktualnih društvenih pojava, filmovi tematiziraju i holokaust.

Selektori filmskog programa 16. Festivala tolerancije su:

Snježana Tribuson

Boško Picula

Raspored programaProgramski vodičMapa festivala

Programske cjeline:

SPEKTAR

Program Spektar predstavlja selekciju svjetski aktualnih i značajnih igranih filmova usmjerenih na filmove koji tematiziraju Holokaust, ljudska prava i aktualne društvene probleme. U programu Spektar prikazujemo filmove visokih produkcijskih standarda te istodobno lako razumljivih i naglašeno atraktivnih, dakle, namijenjenih široj publici. Prilikom selekcije filmova posebna se pozornost usmjerila na filmove iz tzv. svjetskoga festivalskog kruga nagrađivane na prestižnim festivalima.​

UGRIZ STVARNOSTI

Tematski kontekst Festivala tolerancije diktira selekciju filmova koji tematiziraju Holokaust, ljudska prava i ključne suvremene, ali i povijesne društvene probleme pa bi tako Festival bio nezamisliv bez dokumentarnih filmova. Program nazvan Ugriz stvarnosti u prvi plan stavlja kvalitetu, neposrednost, odmjerenost i snagu koju dobar dokumentarac uvijek ima, a cilj je prikazati globalnost i univerzalnost individualnih problema.

TOLERANCIJA NA RUBU

Filmovi u ovoj festivalskoj sekciji su filmovi jakoga autorskog rukopisa i potpisa, oni su kontroverzni, često sirovi i nemilosrdni, no najvažnije je da su krajnje originalni i snažni. Tolerancija na rubu je novi program Festivala tolerancije koji se okreće arthouseu, hibridnim, ali i žanrovskim filmovima, tj. filmovima koji svojim stilskim i sadržajnim značajkama ne pripadaju srednjostrujaškom stvaralaštvu, odnosno uobičajenom festivalskom programiranju.

SAMO KRATKO

Kratki filmski metar u vrijeme posvemašnje liberalizacije i demokratizacije filmskog medija sasvim je sigurno najteže istraživo područje. Obilje filmova, autora, umjetničkih postupaka i pristupa posljednjih su godina od kratkometražnih filmova napravili pravu kreativnu džunglu kroz koju se teško probiti ne zato što je u njoj teško pronaći vlastiti put, već zato što su njena gustoća i obilje zavodljivo bogati.

MALI KORACI

Djeca danas žive u obilju audivizualnog sadržaja, no ono što im kronično nedostaje su smjernice za njihovo konzumiranje. Medijska je pismenost u zapećku njihovog predškolskog i školskog obrazovanja stoga je odabir filmova u programskoj sekciji Mali koraci posebno bitan. Atraktivni, no poučni i razumljivi filmovi su osnovni kriterij po kojem se bira program namijenjen za najmlađe, a inzistira se i na otklonu na dominantne, uglavnom američke, filmove za djecu i mlade u redovnoj kino distribuciji.

partneri, prijatelji i pokrovitelji


Search