INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA (YIHR)

INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA (YIHR)

03.07.2020.19:00
Amfiteatar Bundek

Inicijativu mladih za ljudska prava (YIHR) osnovali su krajem 2008. godine mladi aktivisti za ljudska prava. Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska ima sjedište u Zagrebu, no svoje programe ostvaruje i u drugim dijelovima Hrvatske, pogotovo u područjima koja su pogođena ratom. Članovi Inicijative su mladi aktivisti za ljudska prava, pravnici, novinari, studenti, pisci, istraživači i stručnjaci iz područja tranzicijske pravde i međunarodnih odnosa iz Hrvatske i ostalih zemalja regije. Mandat Inicijative je suočavanje s prošlošću, bavljenje s ostavštinom prošlosti u sadašnjosti i učenje iz iskustava prošlosti za bolju budućnost; pružanje podrške žrtvama kršenja ljudskih prava i doprinos uspostavljanju institucionalnog okvira za sprečavanje (ponavljanja) masovnih kršenja ljudskih prava u budućnosti; razvoj kapaciteta i suradnje među mladim ljudima s ciljem stvaranja društava mira u kojima se građanske vrijednosti i ljudska prava poštuju u potpunosti. Rad Inicijative je formiran kroz 4 programa: Program pravde, Program pomirenja, Outreach program i Program društvenog razvoja i inovacija.

U sklopu 14. Festivala tolerancije, Inicijativa mladih za ljudska prava predstavit će ukratko rad svoje organizacije te nagrađivani projekt pod nazivom "Zajednički narativi".

Središnji dio programa koji će voditi YIHR bit će razgovor o suvremenim oblicima kršenja ljudskih prava. Razgovor će se koncentrirati na aktualnu temu prosvjeda protiv rasizma u Sjedinjenim Američkim Državama te pojavnim oblicima rasizma u Hrvatskoj. Razgovarat će Sara Lalić, programska koordinatorica Centra za mirovne studije i Emina Bužinkić, aktivistkinja i doktorandica na Sveučilištu u Minnesoti, uz moderaciju Branke Vierde, koordinatorice programa pravde i pomirenja Inicijative mladih za ljudska prava. Diskusija će se fokusirati na historijat antirasnih prosvjeda u SAD-u, ciljeve i zahtjeve koje prosvjednici danas imaju te potencijale za ostvarivanje višeg standarda ljudskih prava u SAD-u, ali i u Europi. Razgovor će se voditi i o perspektivama za ujedinjenje pojedinačnih borbi za ljudska prava diljem svijeta u jedinstveni antifašistički pokret. Isto tako, govornice će se osvrnuti na aktualne primjere govora mržnje i zločina motiviranih mržnjom koji su u Hrvatskoj prvenstveno orijentirani na pripadnike nacionalnih manjina te izbjeglice.

http://yihr.hr/hr/

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb