THE HISTORIES AND FILM FESTIVAL IN RASNOV – FFIR

THE HISTORIES AND FILM FESTIVAL IN RASNOV – FFIR

26.03.2018.12:20
11. 4. 2018. u 18:00h/dvorana Müller, kino Europa/Varšavska 3

FFIR, Festival povijesti i filma iz Rasnova u Rumunjskoj pokrenut je 2009. iz želje za vrednovanjem važnog poglavlja lokalne i svjetske kinematografije i iz nužnosti za  javnom raspravom o onim temama s utjecajem kojih se može prevladati svakodnevna prolaznost. Na taj je način rođen ovaj jedinstven događaj za rumunjsko kulturno tržište.

Festival će predstaviti Sorin Mîndruţescu, zaljubljenik u film koji je u 2017. proglašen jednim od 100 najcjenjenijih izvršnih direktora u Rumunjskoj. U FFIR-u je zadužen za strategije i partnerstva, dok je od 2003. godine voditelj Oraclea Rumunjske gdje je odgovoran za lokalnu prodaju i razvoj projekata. Njegova specijalnost je razvoj poslovanja (uglavnom startupovi), stvaranje timova i razvoj poslovnih strategija. Sorin Mîndruţescu ima magisterij iz poslovne administracije sa Sveučilišta u Edinburghu i ENPC School of International Management Paris. Tema njegovog izlaganja je poduzetništvo u kulturi i evaluacija društveno odgovornog poslovanja.

Uz predavanje g. Mîndruţescua bit će prikazan dokumentarni film „BRAȘOV 1987 - dvije godine prerano“, redatelja Liviu Tofana.

Godine 1987. Rumunji još nisu poimali  promjene koje će se dogoditi samo dvije godine kasnije: nakon gotovo pedeset godina komunizma, Rumunjska, kao i ostatak istočne Europe, pobunila  se protiv svog diktatora i postala demokracija. Kao odgovor na iznenađujuću hrabrost tvorničkih radnika, režim je učinio sve što je u njegovoj moći da zataška činjenice  o onome što se događalo u Brašovu. Dokazi su odmah oduzeti i poduzete su represivne mjere kako bi se utjerao strah. Radnici su osuđeni na „huliganizam“ i deportirani u različite krajeve zemlje.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb