HONG KONG JEWISH FILM FESTIVAL

HONG KONG JEWISH FILM FESTIVAL

26.03.2018.12:00
9. 4. 2018. u 18:00h /dvorana Müller, kino Europa/ Varšavska 3

The Hong Kong Jewish Film Festival prvi je azijski festival koji prikazuje najbolje filmove židovske tematike iz cijelog svijeta. Howard Elias osnovao ga je 1999. godine, a koji je od tada prikazao više od 300 igranih filmova, dokumentaraca i kratkih filmova i to iz 34 zemlje na 34 jezika i dijalekata. Festival je do sada ugostio redatelje, producenate, filmske kritičare i kustose koji su predstavili svoje filmove, educirali i ponudili svoje mišljenje članovima publike. Festival se bavi temama: židovskog identiteta, jidiških klasika, holokaustom, Izraelom, hranom, blagdanima, glazbom, vjerskim ritualima i običajima. Jedna od jedinstvenih značajki Festivala jest da privlači mnoge nežidovske ljude, a više od jedne trećine publike spada baš u tu demografsku skupinu. Festival je poseban i omiljen događaj na kulturnom kalendaru Hong Konga.

Nedavno imenovana u Upravni odbor Hong Kong Jewish Film Festivala s početkom 2018. godine, Slavica Habjanović predstavit će festival. Oduvijek je imala strast za filmom i kreativnim industrijama i imala je aktivnu ulogu u umjetničkoj i kulturnoj sceni Hong Konga otkad se u njega doselila. Izvorno Australka, osnovala je prvi Hrvatski Filmski Festival u Melbourneu, a potom je pomagala u programiranju raznih drugih filmskih događaja. S iskustvom u izdavaštvu, medijima i komunikacijama, radila je u poljima dizajna, književnosti i umjetničkoj industriji kako bi pomogla promicati različite organizacije i događaje.

Kao dodatak predavanju gospođe Habjanović na Festivalskom Marketu održat će se projekcija dokumentarnog filma „More spasa“, čiju režiju potpisuju Rene Balcer i Nicola Zavaglia.

Ovaj epski dokumentarni film prikazuje priču o njihovom dramatičnom bijegu u Shanghai i to u vrijeme kada je njihov bijeg bio skoro nemoguć. Utočište su pronašli zahvaljujući intervenciji kineskog diplomate Hoa Fenga Shana, kineskog konzula u Beču, koji se sam suprotstavljao nacistima i svojoj vladi izdajući putne vize očajnim izbjeglicama. Film donosi njihovu priču ispričanu iz dvije perspektive, njihove i perspektive onih koji su im pomagali. Naratori filma su Tony Goldwyn, zvijezda filma „Skandal“ i Julianna Margulies. Film je poetska priča o dvojici koji su našli zajednički smisao i dostojanstvo u svijetu kaosa: što je osobito znakovito u današnjem svjetlu izbjegličke krize.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb