Udruga

Neprofitna, nevladina udruga građana Festival suvremenog židovskog filma Zagreb (JFF Zagreb) osnovana je u studenom 2008. godine te provodi programe koji prožimaju različita polja kulturnog, umjetničkog te društvenog djelovanja. 

Najopsežniji projekt zasigurno je Festival tolerancije – JFF Zagreb, koji je izrastao iz Festivala židovskog filma kao jedinstvene kulturno-edukativne platforme, a koji se u Zagrebu održava u travnju svake godine. Festival je započeo svoje djelovanje 2007. godine pod imenom Festival židovskog filma London-Zagreb, rađen po licenci poznatog londonskog Jewish Film Festivala. 

Osnovan je od strane Nataše Popović, direktorice festivala, a na inicijativu Vesne Domany Hardy. Prvo izdanje organizirano je u sklopu tadašnje agencije Magen d.o.o.

Krenuo je od ideje o podizanju svijesti i održavanju kolektivnog sjećanja na holokaust kroz filmove i osobna svjedočanstva iskustava iz logora predsjednika Festivala (do 2019. godine) i dvostrukog Oskarovca, nedavno preminulog Branka Lustiga te brojnih drugih preživjelih svjedoka. 

Tijekom godina prikazani su brojni iznimno važni filmski naslovi iz cijeloga svijeta, a među njima je niz filmova koji su prikazivani i nagrađivani na najvažnijim svjetskim filmskim smotrama. Nastojanja festivala prepoznali su brojni ugledni svjetski filmski autori koji su tijekom godina dolazili na festival predstaviti svoje filmove, odnosno koji su mu izrijekom pružili potporu (Steven Spielberg, Volker Schlöndorff, Liam Neeson, Stellan Skarsgård, István Szabó, Karl Markovics, Ralph Fiennes i brojni drugi).

U pripremi programskih sadržaja, Festival tolerancije vođen je idejom zajedništva, jedinstvenog jezika umjetnosti, predstavljajući publici inspirativna djela koja se bave temama poput ljudskih prava, spola, roda, rase, društvenog statusa, ali i politike, kao i onih intimnih djela, koja naglašavaju teme iz života pojedinca bliskih većini publike i gostiju Festivala. 

Osluškujući potrebe društva, tijekom godina održavanja Festivala, javnosti su kroz razne programe tribina, izložbi te radionica prezentirane teme koje mogu i trebaju omogućiti zajedničko bolje sutra. Upozorilo se na problem rasizma, diskriminacije, ksenofobije, homofobije i govora mržnje, kao i status migranata i njihove asimilacije u društvo. 

Pored navedenog, kontinuirano se poseban naglasak stavlja na važnost prihvaćanja i poštivanja različitosti te temeljnih načela jednakosti i pravednosti

Vizija:

aktivno pridonositi razvoju izvaninstitucionalne neovisne kulture i umjetnosti te razvijati inovativne i kreativne programe izvaninsitucionalnog obrazovanja u svrhu pozitivnih društvenih promjena afirmirajući različite discipline umjetnosti kao nužnu sastavnicu suvremene kulture i života na lokalnoj i međunarodnoj razini.

Misija:

(1) ostvariti inkluzivno mjesto - kako na licu mjesta, tako i u sklopu projekata - gdje su dobrodošle različite kulturne, umjetničke, društvene i političke pozicije u području kulture i umjetnosti te izvaninstitucionalnog obrazovanja, brigom o društvenom statusu ciljnih skupina, poticanjem umjetničkog stvaralaštva te osmišljavanjem i provođenjem dinamičnih kulturnih i obrazovnih programa; promovirati umjetnost uključivanjem pojedinaca i grupa na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini poticanjem kreativnog umjetničkog rada, razmjenom iskustava dobre prakse, umrežavanjem i javnim zagovaranjem;

(2) surađivati s organizacijama civilnog društva, javnim ustanovama, lokalnom i regionalnom samoupravom i građanskim inicijativama, kao i pojedincima te tako razvijati demokratsko društvo na načelima odgovornosti, aktivnog uključivanja građanstva i poštivanja različitosti; 

(3) promicati volonterstvo i međugeneracijsku solidarnost.

Svrha djelovanja Udruge:
usmjerena je prema razvoju, kreiranju i provođenju obrazovnih, kulturnih i umjetničkih programa i projekata usmjerenih prema razvoju civilnog društva, prihvaćanju različitosti, uspostavljanju dijaloga u zajednici među oporbenim/različitim predstavnicima društvenih struktura te obradi suvremenih subjektivnosti i društvenog aktivizma kroz socijalnu osjetljivost, razvoj filantropije i volonterstva. Programi i projekti provode se u vidu organizacije manifestacija, festivala, izložbi, radionica, predavanja, diskusija, okruglih stolova, skupova, umjetničkih rezidencija, glazbenih i sličnih javnih nastupa umjetnika, kulturnih radnika, predstavnika civilnog društva, političara, vjerskih predstavnika te relevantnih stručnjaka u svrhu ostvarenja ciljeva kako osnivanja same Udruge tako i ciljeva pojedinih projekata.  

Udruga organizira i provodi brojne kulturne i obrazovne programe po Republici Hrvatskoj i inozemstvu. 

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb