Izložba skulptura - Melita Kraus

Izložba skulptura - Melita Kraus

11.06.2007.
Kino Tuškanac

U sklopu 1. Festivala židovskog filma Zagreb u kinu Tuškanac je prikazan  izbor skulptura Melite Kraus. Rođena je 1954. godine u Bjelovaru. Diplomirana je politologinja i radi kao profesor etike u srednjoj školi. Slikanjem se bavi od djetinjstva, a izlaže od 1991. godine. Sudjelovala je na više od stotinu grupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Posljednjih godina, osim slikarstvom, bavi se pisanjem i ilustriranjem knjiga za djecu. Objavila je nekoliko autorskih slikovnica od kojih su neke prevedene na engleski jezik. Od 2004. godine članica je u Hrvatskom društvu književnika za djecu i mlade.

Melita Kraus samostalno izlaže od 1991. i sudjelovala je na više od stotinu grupnih i samostalnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. O njezinu radu svjedoče i kritike eminentnih povjesničara umjetnosti, a Nada Vrkljan-Križić ističe: "Lica - maske, stvarna lica, unutrašnja lica, bilo čija - lica općenito, širom rastvorenih očiju, naslikana na gruboj drvenoj podlozi, udahnula su nov život razorenom i odbačenom stablu. Upravo je to umjetnica htjela, vratiti dostojanstvo - stablu, kao simbolu trajnosti života, a krajnje ugroženom u okruženju suvremenog svijeta koji ga nemilice uništava. Povezavši ga s ljudskom fizionomijom udahnula je drvetu dušu, a ženskom liku (jer uglavnom se radilo o ženskim licima) dugovječnost u toj vječno obnavljajućoj potrazi za ljubavlju prema svemu živom na zemlji. Ova se priča nastavlja i u najnovijem ciklusu kojeg bih nazvala "prostornim slikama" ili "sliko-skulpturama", jer ovi radovi su i slike i skulpture istovremeno, povremeno prerastaju u toteme i skupine pune magičnih svojstava, a razne fantastične zvijeri i čudovišta što se pojavljuju oko nekih glava svjedoče o još nezavršenoj borbi između dobra i zla. Iz koje to dubine podsvjesnog izranjaju ta bića koja pogledima i ekspresivnom mimikom odražavaju slojevita ljudska čuvstva, a likovno spojena u nerazmrsiv splet lica što se nastavljaju jedno u drugo i slažu jedno iznad drugoga, doista oblikuju neke nove toteme koji zazivaju prošla, sadašnja i možda neka buduća bića - pozivajući na zajedništvo i međusobno razumijevanje."

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb