Radionice / putovanja

MEĐUNARODNA FILMSKA RADIONICA (ITW - International Talent Workshop)

Prva je to međunarodna radionica za studente pokrenuta u Republici Hrvatskoj 2008. godine. Programski objedinjuje filmsku teoriju i praksu, s ciljem povezivanja formalne edukacije i njezinih praktičnih primjena te stvaranja multikulturalnog dijaloga među polaznicima iz čitavoga svijeta. Misija radionice je ostvariti kvalitetne i mjerljive rezultate uz rad u prijateljskoj atmosferi, te u konačnici, producirati i realizirati dva kratka digitalna filma godišnje. U sedam godina održavanja, kroz radionicu je prošlo više od 130 studenata iz 25 zemalja svijeta (osim EU-a, sudionici su bili iz Afrike, SAD-a, Izraela i regije), a isproducirano je 10 kratkometražnih igranih filmova. Najveći uspjeh zabilježio je film “Igre”, produciran  2014. godine, koji je bio prikazan u sklopu 6 regionalnih izdanja Festivala tolerancije (Zagreb, Rijeka, Cetinje, Sarajevo, Beograd, Ljubljana), na Motovun Film Festivalu (2 projekcije, u Motovunu i Zagrebu), na Danima hrvatskog filma u neslužbenoj selekciji te u inozemstvu na LET’S CEE Film Festivalu (Austrija), San Diego Jewish Film Festivalu (SAD), Skomrahi FF-u (Makedonija) i Warsaw Jewish Film Festivalu (Poljska).

Teorijski dio ITW-a sastoji se od predavanja istaknutih profesionalaca iz filmske industrije, redatelja, glumaca, scenarista, producenata, hrvatskih i svjetskih stručnjaka, da navedemo samo neke: Branko Lustig (dvostruki dobitnik nagrada Oscar, BAFTA i Zlatnog globusa), Jochen Alexander Freydank (dobitnik Oscara), Florian Gallenberger (dobitnik Oscara), Stelan Skarsgård (dobitnik Europske filmske nagrade / European Film Award te Srebrnog medvjeda u Berlinu), Michael W. King (dobitnik Emmyja), Mirko Ilić (predavač na School of Visual Arts u New Yorku, SAD; art direktor u New York Timesu, grafički dizajner čiji su radovi izloženi u stalnom postavu Muzeja suvremene umjetnosti (MoMA) u New Yorku), Nenad Puhovski (osnivač produkcijske kuće Factum i direktor Festivala dokumentarnog filma ZagrebDox), Dalibor Matanić (redatelj, dobitnik nagrade žirija u programu Izvjestan pogled / Un Certain Regard na Filmskom festivalu u Cannesu) i dr.

Zbog izostanka financijske podrške, ITW radionica zadnji se put održala 2014. godine

 

 

 

 

RADIONICA "AKTIVNI GRAĐANI"

U suradnji s British Councilom Hrvatska , Udruga je organizirala radionicu za učitelje u Zadru "Aktivni Građani", program koji pomaže rastu aktivnog građanstva osnaživanjem svijesti o lokalnoj kulturi i identitetu, razumijevanja lokalne zajednice, osjećaja odgovornosti za održivi razvoj i poštovanja za učinkoviti rad na različitostima te razvijanjem vještina planiranja projekata i menadžerskih vještina. 

 

 

ORGANIZACIJA POSJETU "MARŠU ŽIVIH"

Udruga je u suradnji s Fakultetom političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 2014. godine organizirala sudjelovanje više od 60 hrvatskih studenata u Maršu živih, godišnjem komemorativno-edukativnom programu kojim se mimohodom iz Auschwitza u Birkenau odaje počast žrtvama holokausta, što je bilo ujedno i prvo hrvatsko organizirano sudjelovanje većeg razmjera u ovom programu.

Većina studenata pohađalo je Fakultet političkih znanosti i Filozofski fakultet u Zagrebu, ali bilo je i predstavnika drugih fakulteta.

Grad Zagreb i Sveučilište u Zagrebu prepoznali su značaj ovoga posjeta te su financijski podržali projekt. Delegaciju su činili zaposlenici Udruge, njezini volonteri, studenti spomenutih fakulteta i njihovi profesori, a pridružili su im se i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić te tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

Cilj putovanja nije bio isključivo sudjelovati na samom Maršu, već također i poučiti studente o židovskoj kulturi, povijesti i nasljeđu, zbog čega je u program uključen i posjet gradu Krakovu u Poljskoj.

Studentima se organizirao posjet Krakovskom getu, staroj židovskoj četvrti, židovskom groblju te sinagogi Tempel, a obilazak je uključivao i posjet tvornici Oscara Schindlera, danas Povijesnom muzeju.

U Krakovu, a pogotovo u Auschwitzu, Branko Lustig pričao je studentima o povijesnim činjenicama, ali također i vlastitim sjećanjima i iskustvima iz perioda zatočeništva, kao i snimanja filma “Schindlerova lista” redatelja Stevena Spielberga.

Marš živih održao se 28.4.2014., a hrvatska delegacija pridružila se grupi od 10.000 mladih ljudi iz čitavog svijeta.

MM Centar

Masterclass: Bobo Jelčić

12.04.2019. 17:00

Vrijeme prolazi, 'Obrana i zaštita' nimalo ne gubi na aktualnosti. Podijeljen grad, podvojeno društvo, slomljeni ljudi. Sve o filmu otkriva sam autor na Masterclassu. BOBO JELČIĆ  Bobo Jelčić (1964.) diplomirao je kazališnu režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

MM Centar

Masterclass: Nebojša Slijepčević

08.04.2019. 17:00

Kako je ali i zašto nastala 'Srbenka', jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmova? Film o predstavi i našoj stvarnosti. Sve o filmu otkrit će sam autor na Masterclassu. NEBOJŠA SLIJEPČEVIĆ Redatelj i scenarist Nebojša Slijepčević rođen je 1973.

Lokacija 1

Radionica 1

01.02.2016.

Radionica body.

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb