Predavanje: Primo Levi: Kemija, književnost i sjećanje

Predavanje: Primo Levi: Kemija, književnost i sjećanje

13.04.2016.10:00
Kino Tuškanac

Luigi Dei

Rektor Sveučilišta u Firenci

PREDAVANJE / PRIMO LEVI: KEMIJA; KNJIŽEVNOST I SJEĆANJE

13.04.2016., kino Tuškanac – 10 h

Snima predavanja:

Dr.sc. Luigi Dei, profesor fizikalne kemije te rektor Sveučilišta u Firenci, na ovogodišnjem, 10. Festivalu tolerancije održat će predavanje o neraskidivoj vezi kemije i književnosti.

 

Luigi Dei rođen je 1956. godine u Firenci gdje se i školovao te je 1980., s najvišim počastima, diplomirao kemiju, a sedam godina poslije doktorirao fizikalnu kemiju.

Na Sveučilištu u Firenci je i nastavio razvijati karijeru - od 1990. do 2001. godine je bio znanstveni istraživač na Odjelu za kemiju, potom je od 2001. do 2011. radio kao izvanredni profesor fizikalne kemije, a posljednjih pet godina je redovni profesor ekološke i kulturne baštine kemije. Od 2001.-2007. na Sveučilištu je obavljao i dužnost predsjednika sveučilišnog predmeta Tehnologija za zaštitu kulturne baštine, od 2007.-2009. je bio zamjenik ravnatelja Odjela za kemiju, od 2007.-2012. je bio član uredništva sveučilišnih novina, a od 2008.-2012. član odbora povjerenika da bi, od 2012. do 2015., bio član akademskog senata te predsjednik OpenLab Centra za znanstveno obrazovanje i popularizaciju Sveučilišta. Godinu dana je bio i ravnatelj Sveučilišnog centra za znanost i tehnologiju primijenjenih na kulturnu baštinu, a od 2013. do 2015. je bio i voditelj Odjela za kemiju "Ugo Schiff". U studenom 2015. je postavljen za rektora Sveučilišta u Firenci i tu će dužnost obavljati do kraja 2021. godine. 

Osim aktivnog i hvaljenog rada na Sveučilištu u Firencie, Luigi Dei je tijekom karijere, dvije godine, od 2011.-2013. bio član uredničkog savjetodavnog odbora časopisa Langmuir američkog kemijskog društva, a iduće dvije godine je bio i potpredsjednik društvene i znanstvene klase na Akademiji za umjetnost crteža u Firenci.

Vanjski je konzultant brojnih kulturnih baština Ministarstva ispostava u Italiji za teme vezane uz propadanje mehanizama i postupaka za očuvanje zidnih slika, kamenja i slika na štafelajima. Autor je oko 150 znanstvenih radova u visoko kvalificiranim znanstvenim časopisima, zbornicima radova te knjigama. Luigi Dei je i član talijanskog Društva kemičara.

Njegova znanstvena istraživanja uglavnom se bave fizičkom kemijom raspršenih sustava te sučeljima i fizikalne kemije nanomaterijala. Konkretno, u posljednjih deset godina, pažnju je usmjerio na nanoznanosti i nanotehnologije, s posebnim naglaskom na sintezu, karakterizaciju i tehnološke primjene nanočestica hidroksida i oksida u području očuvanja kulturne baštine. Od 2007. godine počeo je pisati o popularizaciji znanosti i odnosu između znanosti i književnosti, umjetnosti i glazbe.

Gostovao je kao predavač na  brojnim fakultetima među kojima su i University of Rhodes, Hildesheim, Dresden, Montpellier, Cambridge, National Museum of Denmark, CEA Saclay, Paris, ICOMOS,  Politecnico de Valencia, Centre for Restoration of Slovenia u Ljubljani… a držao je i predavanja na nekoliko međunarodnih kongresa o nanomaterijalima, nanoznanosti i nanotehnologiji, s posebnim naglaskom na očuvanju kulturne baštine.

Luigi Dei je 2007. uredio i knjigu "Voci dal mondo per Primo Levi. In memoria, per la memoria " za Firenze University Press, a 2011. je za istu izdavačku kuću objavio i dramu "Molecole d'autore in cerca di memoria". Održao je mnoga predavanja na temu takozvane "Primo Levi lekcije: most između kemije i književnosti", nagrađene od strane Europske asocijacije za kemijsku i molekularnu znanost i prozvane "europskim događajem" za Međunarodnu godinu kemije.

Autor je i trilogije kazališnih monologa o odnosu između znanosti i glazbe pod nazivom “Revealing Ravel: science tells Boléro”, “From Schubert to De André: the mysteries of the voice in music” i “From baroque to rock: with Darwin in the nature of the musical species”. Trilogija je odigrana u brojnim kazalištima i dvoranama u Italiji, objedinjena pod nazivom “Musica scienziato! Trilogia di monologhi scientifantastici”.

Ranije spomenuta drama "Molecole d'autore in cerca di memoria" ("Molekule autora u potrazi za sjećanjem"), inspirirana knjigom Prime Levija “The Periodic Table”, odigrana je prvi put na Dan sjećanja na 25. siječnja 2012. godine u Firenci.

Luigi Dei će se i na ovogodišnjem Festivalu tolerancije baviti Primom Levijem, talijanskim Židovom, kemičarem i piscem koji je preživio holokaust - kroz svoje će predavanje ponuditi znanstveni pogled na jednu od priča iz Levijeve knjige “The Periodic Table” iznoseći svoju tezu o povezanosti kemije i književnosti.             

 Predavanje je organizirano u suradnji sa Talijanskim institutom za kulturu Zagreb.

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb