Okrugli stol: “Izazovi Europe”

Okrugli stol: “Izazovi Europe”

07.04.2016.17:00
10. Festival Tolerancije Zagreb, Lauba

Okrugli stol: “Izazovi Europe”

7.travnja u 17 h

LAUBA, prilaz baruna FIlipovića 23a

 

U želji za poticanjem šire javnosti na promišljanje o trenutno najvećem izazovu Europe, u suradnji s partnerima Talijanskim kulturnim institutom, Laubom i UNHCR-om, organiziramo 7.4. u 17 sati okrugli stol pod nazivom “Izazovi Europe”.

Okrugli stol će se održati u Laubi, prilaz baruna FIlipovića 23a, u sklopu izložbe “From Afar” Alessandra Pensa koji je svojim fotografskim okom pratio temu izbjegličke krize od njezinog početka.

 

U 2016. godini, u Europskoj uniji još uvijek nije pronađen uvjerljiv zajednički odgovor na izazove koji su postavljeni dolaskom stotina tisuća izbjeglica. Pojam "izbjeglička kriza" je među glavnim temama u javnoj raspravi, kao posljedica nezapamćenog broja izbjeglica i migranata koji preko Sredozemnog mora ili preko jugoistočne Europe, traže azil u Europskoj uniji. Većina tih ljudi dolazi iz Sirije te u manjoj mjeri iz Afganistana i Iraka, ali i iz podsaharske Afrike, Pakistana i Zapadnog Balkana. Europska unija i njezine države članice bore se i traže načine kako se nositi s "krizom izbjegličkog vala" i to na više područja: kroz financijsku pomoć, pomoć zemljama na ruti kao i zemljama s velikim brojem izbjeglica i azilanata.

Pristupajući problematici izbjegličke krize, raspravljat će se o graničnim politikama i kontrolama unutar schengenskog prostora, o (ne)prihvaćanju kvote izbjeglica diljem Europe, problematici papirologije i dokumenata izbjeglica, integraciji migranata i izbjeglica u europskim društvima, te o raslojavanju koje se pojavilo između država članica EU, koje dovodi u pitanje solidarnosti unutar Unije.

 

Sudionici okruglog stola će biti;

Giuseppe di Caro - predstavnik UNHCR-a u Republici Hrvatskoj,

Thomas E. Schultze - Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj,

Branko Baričević - voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj,

predstavnik “Liječnika bez granica” i

Alessandro Penso - autor fotografske izložbe.

 

Uz predstavnike europskih institucija ali i uz sudjelovanje studenata i javnosti analizirat ćemo iz različitih perspektiva vjerojatno najveću društvenu krizu 21. stoljeća kako bismo došli do cjelovitijeg razumijevanja njezinih uzroka i posljedica, te zajednički promišljali o budućnosti Europe.

 

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb