Filmski program

Festival tolerancije 2016. - Filmski program

Za jubilarni deseti Festival tolerancije, baš kao i za sva prijašnja izdanja, osmislili smo bogat i upečatljiv filmski program. Naime, kroz proteklih devet Festivala, prikazivali smo filmove koji su se bavili temama čije osvještavanje može i treba omogućiti zajedničko bolje sutra - prvih nekoliko godina birali smo filmove koji su govorili isključivo o holokaustu, no potom, prateći društvena zbivanja, proširili smo se i na filmove koji govore o različitosti, koji potiču na razmišljanje i osvještavaju aktualne probleme. Predstavili smo filmove koji nose snažne poruke i inspiriraju na promjene, na akcije i reakcije, koji  upozoravaju na diskriminaciju i uče nas toleranciji, filmove uz koje, na kraju, možemo postati bolji ljudi.

Isto radimo i ove godine - pripremili smo filmski program sastavljen od iznimnih, snažnih, poučnih, uglavnom nagrađivanih filmova s temom holokausta i tolerancije kao i filmova novije produkcije koji progovaraju o suvremenim životnim situacijama bliskim Festivalu. Tijekom trajanja Festivala, od 9. do 15. travnja, u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac prikazat ćemo preko 60 filmova i to dugometražnih, kratkometražnih, dokumentarnih, dječjih te animiranih filmova, europske i svjetske produkcije. Otvorit ćemo temu o ostvarivanju roditeljstva iz perspektive homoseksualnog para i to kroz nagrađivani film “Nasty Baby”, obratit ćemo vam pažnju na okrutnost i rasizam mladih s filmom “We Are Young, We Are Strong” a vidjet ćete i s kojim se sve poteškoćama i ograničenjima nose osobe koje su, eto, proglašene “drukčijima” u filmu “Correction Class”. Kao i uvijek, prikazivat ćemo filmove o holokaustu (“Let's Go!”, “My Nazi Legacy”, dokumentarci “Every Face Has a Name, “Spectres of the Soah”…) a dat ćemo vam i uvid u živote manjina (“Toto and His Sisters”) te mladih ljudi suočenih s teškom bolesti (“Nebo je svugdje plavo”). Ovaj potonji će upravo u Zagrebu, na Festivalu tolerancije imati svoju svjetsku premijeru baš kao i hvaljeni meksički film “Miriam Rachel” Ricarda Brossa.

Više od 60 filmova koje ćemo ove godine prikazati na Festivalu odabrani su iz predselekcije prema sinopsisima, nagradama i kritikama uglednih filmskih festivala, portala i časopisa. Odabir vrše predsjednik Festivala, dvostruki oskarovac Branko Lustig te direktorica Festivala Nataša Popović, a posljednjih godina selekcijski se dio sastoji i od prijavljenih te direktno pozvanih filmova pristiglih u ured Festivala. Filmove smo birali s ciljem prenošenja poruke o ljudskim pravima i slobodama, toleranciji i prihvaćanju različitosti te se, osim umjetničkom vrijednošću, ističu porukom koju odašilju publici, ostavljajući potrebu za dubljim promišljanjem o temama kojima se bave. Od šestog izdanja festivala definirana je i tema prema kojoj se slaže filmski program - fokus je na toleranciji  i to je do danas temeljna odrednica svih segmenata programa što ga čini jedinim regionalnim spomenikom toleranciji u kulturnom i edukativnom smislu.

U konačnici, odabir filmova rezultira filmskim programom koji se sastoji od ostvarenja visoke umjetničke vrijednosti nagrađivanih po brojnim svjetskim festivalima, a određen broj njih ima europsku, pa čak i svjetsku premijeru upravo na Festivalu tolerancije.

Detaljan filmski program i raspored projekcija bit će poznat tjedan dana prije početka Festivala a ulaz na sve projekcije je besplatan.

 

Projekt je sufinanciran od strane fonda Europa za građane – Europsko sjećanje / EACEA European Remembrance.
 
Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb