Festivali

Festival tolerancije – JFF Zagreb izrastao je iz Festivala židovskog filma kao jedinstvena kulturno-edukativna platforma koja se održava kontinuirano posljednjih trinaest godina u Zagrebu i Hrvatskoj. Svojim programima potiče publiku na promišljanje i stvaranje tolerantnijeg društva trudeći se otvoriti dijalog između suprotstavljenih strana i doprinijeti razvoju društveno zdravijeg okruženja. 

Festival je krenuo s idejom o podizanju svijesti i održavanju kolektivnog sjećanja na holokaust kroz filmove i osobna svjedočanstva iskustava iz logora predsjednika Festivala i dvostrukog Oskarovca, Branka Lustiga. Osluškujući potrebe društva, tijekom proteklih godina Festivala, prezentirane su teme koje mogu i trebaju omogućiti zajedničko bolje sutra. Upozorilo se na problem rasizma, diskriminacije, ksenofobije, homofobije i govora mržnje, kao i problem migranata i njihove asimilacije u društvo. Pored navedenog kontinuirano se poseban naglasak stavlja na važnost prihvaćanja i poštivanja različitosti te temeljnih načela jednakosti i pravednosti. Pripremajući programske sadržaje Festival tolerancije – JFF Zagreb vođen je idejom zajedništva, jedinstvenog jezika umjetnosti, predstavljajući publici prekrasna i inspirativna djela koja se bave velikim temama kao što su pitanja ljudskih prava, spola, roda, rase, društvenog statusa, ali i politike kao i onih intimnih djela, koja naglašavaju teme iz života pojedinca i koje su bliske većini publike i gostiju Festivala. 

Festival tolerancije kao Festival židovskog filma London - Zagreb započeo je svoje djelovanje 2007. godine u Zagrebu, da bi, osluškujući potrebe, interes i „bilo“ publike, 2012. godine promijenio naziv u današnji te postao jedinstvenim kulturnim brandom RH. Od tada pa do danas u skraćenim izdanjima prisutan je u još sedam drugih gradova: Rijeci, Beču, Beogradu, Cetinju, Podgorici, Ljubljani i Sarajevu. Osnovni programi Festivala tolerancije su istoimeni filmski festival koji se odvija početkom travnja, udruga svake godine organizira događanje (izložba, projekcija, predstava) povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta (27. siječanj), a kao uvertira za filmski festival dovode se tj. produciraju izložbe, a tijekom cijele godine se održavaju programi Film i diskusija u hrvatskim školama odnosno kinima u kojima se organiziraju projekcije za osnovne i srednje škole.

Filmski festival Festival tolerancije tijekom godina je prikazao brojne iznimno važne filmske naslove iz cijeloga svijeta, a među njima je niz filmova koji su prikazivani i nagrađivani na najvažnijim svjetskim filmskim smotrama. Princip programiranja je tijekom svih trinaest godina u velikoj mjeri nepromijenjen: najkvalitetniji mogući filmovi s jasnim tematskim usmjerenjem na promicanje ideje tolerancije, zagovaranje i pomaganje razvoja demokratskog društva uz poseban naglasak na borbu za ljudska prava u najširem smislu. Nastojanja Festivala tolereancije su prepoznali brojni ugledni svjetski filmski autori koji su na festivalu tijekom godina dolazili predstaviti svoje filmove, odnosno koji su mu izrijekom pružili potporu (Steven Spielberg, Volker Schlöndorff, Liam Neeson, Stellan Skarsgård, István Szabó, Karl Markovics, Ralph Fiennes, Markus Schleinzer i brojni drugi). Tijekom 2018. godine Festival tolerancije je prošao kroz organizacijsku, a potom i koncepcijsku redefiniciju tijekom koje su jasno postavljene filmske programske cjeline: Spektar (naslovi za širu publiku), Tolerancija na rubu (arthouse, zahtjevniji filmovi), Ugriz stvarnosti (angažirani dokumentarci), Samo kratko (kratkometražni), Mali koraci (djeca i mladi), Masterclass (klasici uz autorsko predavanje), Retrospektiva (ključni filmovi iz povijesti) i konačno Festival market (filmsko predstavljanje festivala iz inozemstva). 

Film i diskusija je program kojim Festival tolerancije izlazi izvan festivalskog okvira tijekom godine odlazeći s filmovima u različite hrvatske gradove (dosad Duga Resa, Karlovac, Knin, Poreč, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb) i prezentirajući ih učenicima osnovnih i srednjih škola. Projekt je prepoznat od strane UNHCR-a Hrvatska i Isusovačke službe za izbjeglice i pod njihovim pokroviteljstvom, odnosno u partnerstvu s tim organizacijama, posljednjih se godinu dana provodi intenzivna akcija osvještavanja i informiranja mladih o problemu izbjeglica u svijetu i posebice Hrvatskoj. Nakon projekcije filma predstavnici UNHCR-a i JRS-a se u moderiranom razgovoru obraćaju i komuniciraju sa školarcima, a na kraju isti imaju priliku upoznati i razgovarati s izbjeglicom, njihovim vršnjakom, kojem (ili kojoj) je odobren azil u Hrvatskoj. Kroz ovaj je projekt prezentiran program učenicima čak 29 hrvatskih osnovnih i srednjih škola (2000 školaraca). 

Kao posebno postignuće svakako doživljavamo i iskorak kojeg smo u 2019. godini napravili osmišljavanjem i organiziranjem fotografske izložbe "Oni//They". Unatoč malom organizacijskom timu procijenjeno je kako se radi/zbog što većeg učinka i autentičnosti projekta popratnim programima poput izložaba treba pristupiti u kontekstu vlastite zajednice i oslanjajući se na domaće autore. Od četvero cijenjenih hrvatskih fotografkinja i fotografa različitih generacija (Stanko Herceg, Mare Milin, Ana Opalić, Ivan Posavec) naručeni su portreti četvero izbjeglica i potom su izloženi na zagrebačkim trgovima: Trg bana Jelačića, Trg kralja Tomislava, Trg Petra Preradovića i Trg Republike Hrvatske. Nakon zatvaranja izložbe Udruga je dobila niz upita za gostovanjem izložbe i trenutno se radi na realizaciji istih u Zagrebu, Splitu, Samoboru i Osijeku. U 2020. godini planira se izložba "ReD" kroz koju će se opet tematizirati pozicija izbjeglica u svijetu, a umjesto fotografa angažirani su hrvatski (grafički) dizajneri koji upravo produciraju svoje plakate. Riječ je o istaknutim hrvatskim dizajnerima, ljudima tj. uredima koji su u dobroj mjeri kreirali našu vizualnu stvarnost: Bruketa i Žinić, Dean Dragosavac Ruta, Iva Babaja, Kuna Zlatica i Šesnić i Turković. Njihovi će plakati biti postavljeni/izloženi u sredstvima javnog gradskog prijevoza gradova Dubrovnik, Osijek, Split, Zadar i Zagreb tijekom cijelog travnja 2020. 

Kroz Festival tolerancije ističe se uloga umjetnosti u promoviranju interkulturalnog dijaloga, tolerancije, ljudskih prava i društvene kohezije putem promocije umjetnika iz različitih disciplina koje pripadaju društveno angažiranim umjetničkim praksama. Upravo ovakav koncept i program projekt čine bogatim kroz duh, ideju i djelovanje za dobrobit i razvoj kulture, umjetnosti i društva u cjelini. 

2020.

Uslijed pandemije i zaštitnih mjera propisanih od Nacionalnog civilnog stožera, povezanih s Korona virusom, 14. izdanje festivala koje se trebalo održati u travnju 2020.g. odgođeno je za listopad 2020.

2019.

13. FT Zagreb

2018:

12. FT Zagreb

2017:

11.FT Zagreb

2016:

10.FT Zagreb

2.FT Ljubljana

FT Podgorica

2015:

9.FT Zagreb

FT Ljubljana

2014:

8.FT Zagreb 18.-24.04.2014.

FT Beograd 13.11.-15.11.2014.

FT Sarajevo 7.11.-8.11.2014.

FT Cetinje 1.11.-3.11.2014.

FT Beč 5.10 – 6. 10.2014

FT Rijeka 09.06.-10.06.2014.

2013:

7.FT Zagreb 19.05.-25.05.2013.

FT Rijeka 07.06.-09.06.2013.

FT Sarajevo 25.10.-27.10.2013.

2012:

6.FT Zagreb 20.05.-26.05.2012.

2011:

5.FT Zagreb 22.05.-28.05.2011.

2010:

4.FT Zagreb 23.05.-29.05.2010.

2009:

3.FT Zagreb 23.05.-29.05.2009.

 

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb