Dva lica romske stvarnosti

Dva lica romske stvarnosti

20.04.2012.
Kino Europa

Nena Lukin prikazuje različite stvarnosti romske djece fotografirane u Sisku, Čakovcu i Zagrebu, dovodeći u kontrast neimaštinu u kojoj ponekad žive sa svjetlijom vizijom budućnosti. Prikazujući različita okruženja – dom, školu, vrtić i ulicu, fotografije su omogućile svakom djetetu da zasja svojom osobnošću. Veliko iskustvo u radu s marginaliziranim skupinama obilježilo je rad gospođe Lukin, koji slavi raznolikost baština i uvjerenja u prevladavanju predrasuda i netrpeljivosti. Izložba je organizirana uz podršku Festivala i predstavništva Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice u Hrvatskoj.

Ovom izložbom UNHCR želi ukazati na teškoće s kojima se, od najmlađe dobi, suočavaju mnogi Romi u Hrvatskoj, siromaštvom i široko rasprostranjenom diskriminacijom. Povrh toga, djeca, žene i starije osobe češće se suočavaju s problemima kod pribavljanja dokumenata. U nemogućnosti reguliranja svoga statusa, ovi ljudi postaju „nevidljivi“ i riskiraju apatridnost. UNHCR pomaže Romima u riziku od apatridnosti kroz pribavljanje dokumenata i pristup pravima pružajući im na taj način bolju priliku za budućnost. Republika Hrvatska će od 1. Srpnja 2012. predsjedavati „Desetljećem za uključivanje Roma 2005 – 2015“ kojim se dvanaest europskih zemalja obvezalo na poboljšanje života Roma kroz stanovanje, zdravstvo, zapošljavanje i obrazovanje.

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb