Svečano otvorena izložba "Jedan dobar dan"

Svečano otvorena izložba "Jedan dobar dan"

28.01.2017.

27. siječnja je u zagrebačkom Francuskom paviljonu, mjestu s kojeg su odvođeni ljudi u logore i smrt, na dan kojeg je Opća skupština Ujedinjenih naroda 2005.  proglasila službenim danom kojim apelira na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve holokausta, svečano otvorena izložba/multimedijalna instalacija Jedan dobar dan američkog umjetnika Andrewa M. Mezvinskog.

Na svečanosti su nazočili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik SDP-a Davor Bernardić,  američka veleposlanica Julieta Valls Noyes, austrijski veleposlanik Andreas Wiedenhoff, predstavnici ministarstava i brojni drugi visoki uzvanici, a domaćin događanja, Branko Lustig, predsjednik Festivala tolerancije, dvostruki dobitnik Oscara i preživjeli zatočenik koncentracijskog logora Auschwitz, naglasio je da je edukacija najvažnija kako bi mladi znali za sve strahote holokausta.

”Jedan 'dobar dan' u logoru bio je za mene onaj kada sam se probudio i, štipnuvši se za ruku ili nogu, shvatio da sam još živ. A danas kada sam polagao vijenac kod Mojsijeva spomenika na Mirogoju, imao sam osjećaj da su tamo svi s kojima sam dijelio težinu logoraškog života u Auschwitzu i kojih više nema,” rekao je Branko Lustig.

"Predložio sam ministrici kulture da se u ovom prekrasnom prostoru Francuskog paviljona otvori Muzej tolerancije. Smatram to njegovom najboljom namjenom za budućnost", izjavio je Milan Bandić.

Mladi američki umjetnik, nadahnut autobiografskim svjedočanstvom talijanskoga književnika Prima Levija o preživljavanju Auschwitza, stvorio je multimedijalnu instalaciju koja simbolizira slobodu i volju za životom. Organizator izložbe je Festival tolerancije - JFF Zagreb u partnerstvu s Austrijskim kulturnim forumom i Studentskim centrom.

Programi Udruge građana Festival suvremenog židovskog filma, koji uključuju i Festival tolerancije, od samog početka su usmjereni prema očuvanju sjećanja na najstrašniji i neizrecivi dio ljudske povijesti.

Izložba je na posudbi od Židovskog muzeja u Beču i bit će otvorena do 6. veljače 2017.

Fotografije s otvaranja dostupne su na poveznici: https://app.box.com/s/bsd5ztu41uszqdokhdxn0xgz9vh3rxxr

 

Video izjave:

 

 

 

 

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb