SRIJEDA NA FESTIVALU TOLERANCIJE (GALERIJA)

SRIJEDA NA FESTIVALU TOLERANCIJE (GALERIJA)

11.04.2019.

Sadašnjost i budućnost u Hrvatskoj su zabrinjavajuće, jer nažalost i najgore stvari kao fašizam se mogu ponoviti, zaključeno je na diskusiji Fašizam naš svagdašnji, u sklopu 13. Festivala tolerancije, održanoj na simbolično odabran datum 10. travnja. Panelisti, bivši predsjednik Republike Ivo Josipović, povjesnčari Tvrtko Jakovina i Goran Hutinec te odvjetnik Čedo Prodanović složili su se kako se stvari mogu i promijeniti nabolje ako najvažniji centri moći - crkva, politika i financijski moćnici zauzmu jasan stav te ne dopuste normalizaciju ustaštva.

Novi program, koji se odvija uz podršku UNHCR-a Hrvatska i posvećen integraciji izbjeglica u društvo, održava se kroz koncept Digitalne kino-škole, a namijenjen je učenicima viših razreda osnovnih i učenicima srednjih škola. Tijekom tri dana festivala  učenici uz film i diskusiju razvijaju empatiju, solidarnost i kritičko razmišljanje.

Na programu četvrtog dana festivala bilo je čak 19 filmova među kojima i kratki animirani mjuzikl Povijest bijelaca u Americi o malo poznatoj povijesti rasnih odnosa u SAD-u. Redateljica Clementine Briand izjavila je, predstavljajući film, kako se odlučila za animaciju i mjuzikl kako bi publici olakšala i približila nešto toliko kontroverzno poput rasizma.

"Između ljudi ne postoje razlike. Rasizam je konstruiran, kao i naši socijalni, društveni i pravni sustavi te stoga moramo govoriti o uzroku podjela i viđenju razlika koje ne postoje", rekla je Briand.

Publiku su posebno zabavili američka komedija Iz praha u prah, koju je publika nagradila na Tribeca Film Festivalu, te svjetski festivalski hit Diamantino, svojevrsna komedija s elementima queer SF trilera. U kinu Tuškanac ljubitelji jazza došli su na svoje uz nagrađivanim dokumentarac Mora schwingati!, o nastanku legendarne diskografske kuće Blue Note Records.

Ovogodišnji gostujući filmski festival, Interfilm Berlin,  predstavio se zagrebačkoj publici sa 16 kratkih filmova. Taj se program nastavlja i u četvrtak u 15 sati u MM Centru SC-a.

Fotografije: Izvan fokusa

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb