PREDSTAVLJEN JE PROGRAM OVOGODIŠNJEG FESTIVALA TOLERANCIJE

PREDSTAVLJEN JE PROGRAM OVOGODIŠNJEG FESTIVALA TOLERANCIJE

29.03.2018.

Festival tolerancije na press konferenciji otkrio što nas čeka u sedam festivalskih dana - više od 70 filmova, dvije izložbe, diskusije, okrugli stolovi, predstavljanja knjiga i projekata, već tradicionalna edukacijska jutra i Festivalski market, dva koncerta i naravno party za kraj.

Organizatorice i organizatori Festivala Tolerancije predstavili su na današnjoj press konferenciji što nas sve očekuje u tjednu između 08.04. i 14.04 u kinima Europa i Tuškanac, a ove godine po prvi put i Kinoteci. Efraim Zuroff, poznat i kao Lovac na naciste,  Firas Fayyad, redatelj najboljeg dokumentarnog filma Sundance Film Festivala 2017., Zadnji u Alepu, Major Dodge, producent JadnikaNicolo Donato, redatelj filma Preko mora,  samo su neki od intrigantnih gostiju.  

S obzirom na to da Festival tolerancije nije isključivo filmski festival, već se trudi svojim radom ukazivati na bitna pitanja roda, spola, rase i društvenog statusa, promicati ideju ravnopravnosti te svojim radom stvarati tolerantnije društvo, donosi vam bogati filmski program koji pokriva upravo takve teme, ove godine s posebnim naglaskom na pitanje izbjeglica, koje je jedno od gorućih humanitarnih pitanja današnjice. 

Uz filmski program predstavljen je i edukativni dio festivala koji  uključuje  predstavljanje intrigantne knjige Efraima Zuroffa Operacija posljednja prilika  i inicijative koja je urodila osudom sto deset nacističkih zločinaca, ali i edukacijska jutra gdje će nam uz već tradicionalno svjedočanstvo Branka Lustiga o holokaustu za koje se uvijek traži mjesto više, ove godine u posjet doći i dr. sc. Cathy Gelbin,  cijenjena njemačka predavačica iz područja filma i germanistike sa Sveučilišta u Manchesteru, koja se specijalizirala se za njemačko-židovsku kulturu te područje holokausta. Njeno predavanje "Prolazak kroz vatreni obruč" tematizira prikaz holokausta u igranim filmovima.

Ukoliko ste nestrpljivi, već 5. travnja na pet javnih zagrebačkih lokacija postavit će se svjetski poznata zbirka portretnih fotografija Humanae, brazilske umjetnice Angelice Dass, koja će nas osobno provesti poznatim javnim gradskim lokacijama gdje ćemo izložiti njene radove. Uz to, mlada španjolska umjetnica Silvia Grav, predstavit će projekt O holokaustu - zbirku crno-bijelih fotografija, koje će od 10. do 20. travnja biti izložene u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu. Obje umjetnice predstaviti će sebe i svoje radove predavanjem u kinu Europa, a Silvia Grav koja će pritom pričati i o načinima samopromocije umjetnika preko interneta, s obzirom da je nju proslavio upravo taj Flickr, koji ju je istaknuo među 20 umjetnika ispod 20 godina koje treba pratiti.

Od neizostavnog glazbenog programa očekuje vas neobični Austrijski bend Month of Sundays koji u Zagreb donosi zvukove post rocka i jazza, a ljubitelje komorne glazbe razveselit će izvedba Cimbalom duo u Mađarskom institutu Balassi svojim spojem tradicionalne mađarske i romske glazbe s jazzom i klasikom.

Ulaz na sve projekcije i popratni program je besplatan.  Saznajte više o našim popratnim događanjima na društvenim mrežama Festivala a svoje omiljene projekcije izaberite iz rasporeda projekcija koje donosimo na webu.

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb