ISPRED MSU-A IZLOŽENI MURALI U ZNAK SJEĆANJA NA POLJSKE ŽIDOVE

ISPRED MSU-A IZLOŽENI MURALI U ZNAK SJEĆANJA NA POLJSKE ŽIDOVE

07.04.2019.

Festival tolerancije – JFF Zagreb već tradicionalno osim vrhunskih filmova donosi Zagrebu i jedinstvene kulturne sadržaje. Ovogodišnji popratni program uključuje gostovanje izložbe Kao da ih nema  varšavskog Muzeja povijesti poljskih Židova - POLIN, koja je otvorena ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Izložba oživljava sjećanja na poljske Židove putem reprodukcija murala koji su se nakon 2000. godine pojavili u poljskim gradovima u kojima su Židovi prije Drugoga svjetskog rata činili znatan dio stanovništva. Murali su djelo malih grupa urbanih aktivista koje svoje sugrađane žele podsjetiti na nekadašnje židovske susjede čije postojanje se dugi niz godina iskorjenjivalo iz svijesti Poljaka. Naslov izložbe Kao da ih nema je simboličan komentar na aktualnu političku situaciju u Poljskoj, gdje je rasprava o poljsko-židovskim odnosima itekako aktualna unatoč činjenici da u to zemlji više gotovo i nema Židova.

“Muzej POLIN neumorno traži partnere koji dijele ista gledišta i tako smo na naše zadovoljstvo započeli suradnju s Festivalom tolerancije u Zagrebu. Naše dvije institucije vezane su uzajamnim razumijevanjem modernog svijeta i željom otvaranja tema poštovanja, suživota u multikulturalnom društvu, osjećaja pripadnosti zajednice. Poljska i Hrvatska imaju sličnu kompliciranu povijest koja utječe na živote svih stanovnika i stalno mijenja našu sadašnjost i oblikuje našu budućnost. To je jedan od razloga zašto nam je tako drago biti ovdje u Zagrebu”, izjavila je Zofia Bojańczyk, specijalistica edukacijskih programa muzeja POLIN.

Ovaj je muzej moderna kulturna ustanova čiji je zadatak predstaviti i očuvati tisuću godina povijesti poljskih Židova, no to je i mjesto susreta za sve koji žele naučiti više o židovskoj kulturi, suočiti se sa stereotipima, ksenofobijom i nacionalističkim predrasudama. Muzej je osvojio mnogobrojne prestižne, međunarodne nagrade, uključujući nagradu Europskog muzeja godine za 2016. i nagradu Europske muzejske akademije.

Otvorenju izložbe nazočili su veleposlanik Poljske Andrzej Edward Jasionowski, veleposlanik Izraela Ilan Mor, konzulica u austrijskom velepolanstvu Doris Fida-Šrajner, Dražen Klinčić  iz Ministarstva kulture te izaslanica gradonačelnika Zagreba Laura Topolovšek, načelnica Sektora za kulturu.

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb