HUMANAE IZLOŽBA UZ GOSTOVANJE AUTORICE

HUMANAE IZLOŽBA UZ GOSTOVANJE AUTORICE

01.04.2018.

Angélica Dass je brazilska umjetnica koji živi i radi u Madridu. Međunarodno priznanje stekla je kroz svoj ključni projekt Humanae, zbirku portretnih fotografija ljudi koja otkriva istinsku ljepotu ljudskih boja a hrvatska publika premijerno je ima priliku poglEdati u sklopu Festivala tolerancije u trajanju od 05. do 20. travnja na 5 gradskih lokacija na otvorenom.

Humanæ su zapravo „radovi u tijeku” kojima umjetnica utvrđuje kromatski raspon različitih boja ljudske kože na način da pigment sa vrha nosa modela, pretvara u odgovarajuću Pantone nijansu pozadine portreta i time poništava lažnu nadmoć nekih rasa nad drugima temeljenu na boji kože ili socijalnim uvjetima. Modeli su dobrovoljci koji poznaju projekt i odlučili su sudjelovati u njemu. Oni se ne odabiru i ne klasificiraju prema nacionalnosti, spolu, dobi, rasi, društvenoj pripadnosti ili vjeri. Projekt je otvoren je u svakom smislu i uključivat će sve one koji žele biti dio globalnog mozaika. Projekt bi dosegao svoj kraj jedino kada bi se njime obuhvatilo cijelo svjetsko stanovništvo.

Dio portreta moći ćete vidjeti na Trgu bana Jelačića, Preradovićevom trgu, Dežmanovom prolazu, Trgu Republike Hrvatske i Glavnom kolodvoru a na dan otvorenja autorica će i sama prošetati gradskim lokacijama i pritom predstaviti radove. No, gotovo jednako vrijedan segment ovog projekta je i priča iza njega. Upravo je ta priča proslavila autoricu kad je na TED konferenciji u Vancouveru 2016. njeno predavanje doseglo svjetsku prepoznatljivost i popularnost. Dio te priče možete i osobno poslušati 09. travnja od u Kinu Europa sa početkom u 11 sati.

PANTONE®  i ostali zaštitni znakovi Pantonea u vlasništvu su i koriste se uz pisano dopuštenje tvrtke Pantone d.o.o. Identifikacija boje PANTONE služi isključivo za umjetničke svrhe i nije namijenjena upotrebi za specifikaciju. Sva prava su pridržana.

 

 

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb