Film i diskusija, novi projekt Festivala tolerancije

Film i diskusija, novi projekt Festivala tolerancije

25.10.2016.

Festival tolerancije nastavlja s uvođenjem novih kulturno-edukativnih programa za mlade. 29. studenog, s početkom u 12 sati, u Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5, održat će se prvi program pod nazivom Film i diskusija (FiD).

Cilj programa je, putem filma kao medija i diskusije kao sredstva angažmana pojedinca, povezanih u cjelinu, skrenuti pažnju mladima i senzibilizirati ih na postojanje i oblike netolerancije i diskriminacije te ih potaknuti na promišljanje i djelovanje. Film se u ovom programu rabi kao izvanredan pedagoški alat kojim se potiču i otvaraju razne teme za diskusiju i razgovor (a koje se nadovezuju na redovno školsko gradivo), nudi se snažno iskustvo i prilika za identificiranje s likovima te potiče razumijevanje svijeta, sadašnjosti i prošlosti, kao i ljudi, običaja i kulturoloških vrijednosti i raznolikosti. Nakon gledanja filma, najvažnije je podijeliti iskustvo, dojmove i zaključke te pružiti priliku mladima za pitanja i odgovore uz stručne osobe i osobe s vlastitim iskustvom na određene teme.

FiD je nastavak projekta Edukacijskih jutara, obrazovnog programa o holokaustu i toleranciji kojeg Udruga provodi gotovo već čitavo desetljeće, a koji je do danas okupio i educirao više od 20.000 mladih.

Program se sastoji od projekcije filma Takva su pravila, diskusije panelista na temu nasilja među mladima i njegovih posljedica te diskusije s učenicima. 

Takva su pravila višestruko je nagrađivani film hrvatsko-francusko-srpsko-makedonske produkcije inspiriran istinitim slučajevima Luke Ritza iz Hrvatske i Denisa Mrnjavca iz BiH, tinejdžera koji su ubijeni bez ikakva razloga.

Više o filmu pogledajte na: http://maxima-film.hr/takva-su-pravila/

Potvrđeni sudionici diskusije su Ivana Buljan Babić, psihologinja s višegodišnjim iskustvom na području nasilja među mladima i članica Ambidekster kluba, savjetodavnog i edukativnog centra za djecu, mlade i obitelj te Suzana Ritz, majka Luke Ritza, koji je 2008. godine kao osamnaestogodišnjak preminuo od posljedica premlaćivanja na ulici, i osnivačica Savjetovališta Luka Ritz, a nastoji se da kao panelist sudjeluje i mlada osoba koja je ili provela ili doživjela vršnjačko nasilje.

Program je namijenjen učenicima 2., 3. i 4. razreda srednjih škola.

Ulaz je slobodan.

Za prijave i sve informacije obratite se na e-mail: Luka.rincic@jff-zagreb.hr.

Festival tolerancije pod pokroviteljstvom je Grada Zagreba, a program FiD sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Partneri navedenog programa su Ambidekster klub, Savjetovalište Luka Ritz, Maxima film i Kulturno informativni centar.

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb