FESTIVALSKA LOKACIJA: KINO TUŠKANAC

FESTIVALSKA LOKACIJA: KINO TUŠKANAC

30.03.2018.

12. Festival tolerancije, ove se godine održava na čak tri filmske lokacije od kojih je Kino Tuškanac otprije poznat festivalskoj publici. No, gostovanje na Tuškancu ove će godine biti nešto kraće i trajati do 11. travnja, nakon čega selimo u Kinoteku.

Tim više, filmski je program bogat i raznolik a u njega nas 08. travnja od 11,30 uvodi animirani film Skrbnica. Prekrasna priča o ženskoj snazi i mašti koja se suprotstavlja potlačenosti – slaveći kulturu, povijest i ljepotu Afganistana govori o jedanaestogodišnjoj Parvani, koja živi sa svojom obitelji u jednoj sobi sićušnoga stana u ratom razrušenom Kabulu, u Afganistanu i životu pod vladavinom Talibana.

Ljubiteljima dokumentaraca preporuke za  9. travnja u 19,00 kada se na Tuškancu može pogledati film Bolji čovjek koji je okićen Nagradom za hrabrost u filmu Sabeen Mehmud a potpisuju ga Attiya Khan & Lawrence Jackman. Autobiografski dokumentarac prati Attyju koja dvadeset dvije godine nakon veze u kojoj je bila žrtvom zlostavljanja traži sastanak sa „bivšim“. Rasvjetljujući novu paradigmu sprječavanja obiteljskog nasilja, Bolji čovjek nudi svjež pogled na zacijeljivanje i otkriće koje se može dogoditi svakome kada muškarci preuzmu odgovornost za počinjena zlostavljanja i suoče se sa svojom proščošću. Također publiku potiče da preuzme novu ulogu kod suočavanja s obiteljskim nasiljem, bez obzira radi li se o njihovim vezama ili o širem pokretu za društvene promjene.

Od kratkih filmova svakako treba izdvojiti film domaćeg redatelja Nebojše Slijepčevića Dragi susjedi koji 11. travnja od 18,00 prati korisnike međunarodne zaštite u Hrvatskoj kojih je od 2016. više no ikad. Sve osobe kojima je odobren azil imaju pravo na smještaj, pa im država daje stanove u najam. Većina stanova nalazi se u Zagrebu, no stanare nitko nije obavijestio o novim susjedima.

Tu je i Strah boje lavande redatelja Josha Howarda koji tematizira period Hladnog rata 1950-ih u SAD-u, kada predsjednik Dwight D. Eisenhower počinje homoseksualce otvoreno smatrati “prijetnjom sigurnosti” te čvrsto odlučuje ukloniti iz tijela savezne vlade sve zaposlenike za koje se otkrije da su homoseksualci ili lezbijke. Iako deseci tisuća ljudi gube posao, masovni otkazi imaju i neočekivani učinak: prouzročili su  bijes homoseksualne zajednice te su nesuđenog junaka bacili u prvi plan pokreta za prava LGBTQ  zajednice. Strah boje lavande malo je poznato poglavlje američke povijesti, ali i pravovremeni podsjetnik na vrijednost opreza i društvenog aktivizma kada postoji prijetnja građanskim slobodama.

Tuškanac je udomaćio i Edukacijsko jutro 10. travnja kada nas u podne očekuje zanimljivo predavanje dr.sc. Cathy Gelbin, više predavačice iz područja filma i germanistike na Sveučilištu u Manchesteru, na temu prikaza holokausta u filmovima Kroz vatreni obruč. Tijekom predavanja dr. Cathy S. Gelbin osvrnut će se na 15-ak ključnih filmova o holokaustu, uključujući svjetski poznate naslove poput „Schindlerove liste“, „Gol među vukovima“, „Shoah“, „Čovjek bez sudbine“, uz prikazivanje isječaka i komentare.

Zgrabite kokice i ugodno društvo te podijelite vrijeme uz intrigantne priče i uvijek zanimljive filmske naslove u kinu Tuškanac.

 

 

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb