FESTIVAL TOLERANCIJE MASTERCLASSOM POMAŽE VIDLJIVOSTI HRVATSKOG FILMA

FESTIVAL TOLERANCIJE MASTERCLASSOM POMAŽE VIDLJIVOSTI HRVATSKOG FILMA

15.03.2019.

Hrvatska kinematografija posljednjih je godina bilježila odlične rezultate na međunarodnoj sceni, no na domaćoj kulturnoj sceni ti uspjesi ostaju slabo zapaženi. Kako bi pomogao u vidljivosti hrvatskog filma, Festival tolerancije donosi Masterclass tolerancije - novi program u kojem će cijenjeni domaći autori pred publikom i kamerama govoriti o nastanku svojih filmova. U sklopu trinaestog izdanja Festivala Bobo Jelčić će objasniti kako je nastajala njegova Obrana i zaštita,Nebojša Slijepčević će razotkriti svoju Srbenku. Masterclass će se snimati, potom montirati i kao takav biti dostupan svima zainteresiranima putem festivalskih online servisa. 

”Jedan od najvećih problema hrvatskog filma jest njegova slaba dostupnost nakon što prođu sve kino i festivalske premijere, a o tome kako je sam film nastajao zna se u najboljem slučaju vrlo malo. Festival tolerancije odlučio je doskočiti problemu u ovom i narednim festivalskim izdanjima zbog hrvatskog filma, njegovih autora i brojnih uspješnih ekranizacija društveno relevantnih tema koje propituju, prizivaju i promiču toleranciju”, rekao je Hrvoje Pukšec, voditelj filmskih programa Festivala tolerancije.

Redatelj Bobo Jelčić je svojim filmom Obrana i zaštita, ovjenčanom domaćim i međunarodnim nagradama, progovorio o životu u njegovom podijeljenom rodnom Mostaru kroz pronicljivi psihološki portret čovjeka prisiljenog prijeći nevidljivu granicu između dvije zajednice. Dokumentarni film Srbenka u režiji Nebojše Slijepčevića prati stvaranje predstave Olivera Frljića o ubijenoj djevojčici srpske nacionalnosti Aleksandri Zec. Među brojnim priznanjima ističe se prestižna međunarodna nagrada Doc Alliance za najbolji dokumentarac 2018. godine, koja je ovom filmu dodijeljena u Cannesu.

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb