Zatvorena izložba „Jedan dobar dan“

Zatvorena izložba „Jedan dobar dan“

07.02.2017.

Izložba „Jedan dobar dan“ mladog američkog umjetnika s bečkom adresom Andrewa Mezvinskog zatvorena je u ponedjeljak 6. veljače.

Podsjetimo, Andrew Mezvinsky, nadahnut autobiografskim svjedočanstvom talijanskoga književnika Prima Levija o preživljavanju Auschwitza, stvorio je multimedijalnu instalaciju koja simbolizira slobodu i volju za životom pod nazivom Jedan dobar dan. Taj naziv nosi i istoimeni ulomak Levijeve knjige koji opisuje sve događaje koji mogu pozitivno utjecati na to, da se dan proveden u logoru može uopće nazvati „dobrim“.

Izložba je bila otvorena na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja, a tijekom 11 dana u Francuskom paviljonu posjetilo ju je gotovo 1.000 posjetitelja,  od čega većina otpada na učenike osnovnih i srednjih škola. Izložbu su tako organizirano posjetili učenici 12 različitih odgojno-obrazovnih institucija, za koje su osigurana stručna vodstva.

Posljednjeg dana izložbe organiziran je poseban program. Nakon što su uz pratnju vodiča pogledali izložbu, učenici XV. gimnazije, Privatne umjetničke gimnazije, OŠ Lučko i OŠ Gračani imali su priliku poslušati svjedočanstvo Branka Lustiga, koji im je pričao o svojim iskustvima iz koncentracijskih logora nacističkog režima, istaknuvši važnost tolerancije i međusobnog uvažavanja u današnje doba. 

Izložba je dobro popraćena u medijima, s preko 50 objava u svim vrstama medija (nacionalne i lokalne televizije, radio, tisak, portali).

Organizator izložbe je Festival tolerancije - JFF Zagreb u partnerstvu s Austrijskim kulturnim forumom i Studentskim centrom. Pokrovitelj Festivala tolerancije je Grad Zagreb. Izložba je bila na posudbi od Židovskog muzeja u Beču.

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb