UTORAK NA FESTIVALU TOLERANCIJE (GALERIJA)

UTORAK NA FESTIVALU TOLERANCIJE (GALERIJA)

10.04.2019.

U današnjem vremenu interneta dobro pazite što je istina, a što laž, poručila je mladima na Edukacijskom jutru u sklopu Festivala tolerancije preživjela holokausta Vesna Domani Hardy. Okupljene učenike osnovnih i srednjih škola u punom kinu SC-a posebno se dojmila stravična sudbina članova njezine obitelji koji su ubijeni za vrijeme holokausta.

“Užasno je važno da se o ovome govori kako se takvo što ne bi nikako ponovilo. Takve priče u meni uvijek izazovu strašne emocije, a ovo mi je dodatno otvorilo oči”, rekao je Ivor Šošić, učenik 7. razreda.

O zločinima je bilo riječi i nakon projekcije filma Murer – anatomija jednog procesa, koji dokumentira suđenje tzv. krvniku iz Vilniusa, odgovornom za smaknuće više desetina tisuća Židova. Odgovarajući na pitanja nakon projekcije, redatelj Christian Frosch kazao je kako je krenuo u istraživanje nakon što je čuo za krvnika koji je prošao nekažnjeno. Stekao sam dojam kako su svi akteri željeli biti zaboravljeni, kao i sam Murer, no filmom sam htio pokazati kako takvi zločini ne smiju i neće biti zaboravljeni, istaknuo je Frosch.

Još jedan stravičan zločin bio je tema Tolerance Talka u utorak. Nakon projekcije dokumentarca Utoya, nanovo potaknutog masakrom kojeg je u Norveškoj počinio Anders Breivik, raspravljalo se o suočavanju s traumom. Psihijatri Miro Jakovljević i Hrvoje Maleković te psihoterapeutkinja Marijana Senjak zaključili su kako je bitna sposobnost oporavka te povratka u prethodno stanje. "Svaki iskreni ljudski angažman ima svoje terapijsko djelovanje. Bitno je pronaći smisao u svom životu, a drugi korak oporavka je priznanje patnje. Žrtvama je bitno da se osjećaju prihvaćenima u svojoj zajednici", rekla je Marijana Senjak.

Fotografije: Julien Duval (Izvan fokusa)

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb