UNIVERZALNE VRIJEDNOSTI, SLOBODA I NADA U FOKUSU PETOG FESTIVALSKOG DANA (GALERIJA)

UNIVERZALNE VRIJEDNOSTI, SLOBODA I NADA U FOKUSU PETOG FESTIVALSKOG DANA (GALERIJA)

12.04.2019.

Na Okruglom stolu o Jasenovcu još se jednom podsjetilo na istinu o zločinima počinjenim u ovom ustaškom logoru. Povod okupljanja je bila knjiga Ive Goldsteina “Jasenovac”, u kojoj je autor humanistički pristupio strahotama logora i režima u kojem su stradali Židovi, Srbi, Romi, Hrvati i mnogi drugi o čijim sudbinama se danas vode polemike. Uz autora knjige povjesničari Nataša Mataušić i Goran Hutinec te Seid Serdarović iz nakladničke kuće Fraktura, podsjetili su na važnost suočavanja s poviješću i educiranja mladih, što se sustavno ignorira i dopušta.

Četvrtak je započeo predavanjem o muzeju Majdanek nastalog na temeljima njemačkog logora KL Lubin. Predstavnice prvog muzeja mučeništva i najstarijeg memorijalnog centra žrtvama nacizma učenicima osnovnih i srednjih škola i kadetima Policijske akademije predstavile su način očuvanja sjećanja na ovoj povijesnoj lokaciji. Muzej Majdanek se pod državnom upravom brine o dostojanstvenom očuvanju sjećanja na sve žrtve logora, o obnovi baraka, plinskih komora i krematorija, konzervaciji osobnih predmeta bivših zatvorenika, edukaciji te o temeljitoj brizi za registar zatvorenika i žrtava među kojima je bilo i Hrvata. Prikazan je i film Svijet iza žice koji bilježi svjedočanstva bivših zatvorenika kako bi se pobliže predočio svakodnevni život u koncentracijskom logoru. Podsjetilo se i na univerzalne ljudske vrijednosti poput prijateljstva, ljubavi i nade koje su ostale nepromijenjene. Sloboda, kruh i majka su bile najčešće izgovarane riječi u logoru, a na važnost tih riječi podsjetilo se mlade.

Na Tolerance Talku s temom On je frajer, ona štraca zaključeno je da društvo treba više raditi na rodnoj ravnopravnosti, što je nažalost univerzalan problem. Panelisti Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Aleksandar Štulhofer, predstojnik Katedre za seksologiju Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Željka Jelavić iz Etnografskog muzeja Zagreb, istaknuli su da žene širom svijeta svakodnevno proživljavaju nasilje te da je i danas odnos prema ženskoj seksualnosti tabu tema.

Filmski program završio je odličnim filmovima; meksičkim Dobre djevojke i hrvatskom premijerom danskog Svrdlo s Krešimirom Mikićem u naslovnoj ulozi, koji je nakon projekcije odgovarao na pitanja gledatelja.

Fotografije: Julien Duval / Izvan fokusa

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb