TKO SVE DOLAZI NA 12. FESTIVAL TOLERANCIJE?!

TKO SVE DOLAZI NA 12. FESTIVAL TOLERANCIJE?!

05.04.2018.

Major Dodge

 

Major Dodge na Festivalu tolerancije gostuje kao producent dokumentarnog filma Bomb City. Film temeljen na istinitoj priči prikazuje jedan od najkontroverznijih zločina iz mržnje u suvremenoj američkoj povijesti  i suđenju koje je poljuljalo vjeru u pravednost američkog pravnog sustava. Glumac, pisac, producent i model, često ističe svoju ljubav prema hrvanju, a njegov svestrani životopis uključuje i sinkronizaciju svih 12 pasa u reklami za Juicy Crittoure, posh liniju odjeće za pse. 

Major Dodge gostovat će nakon projekcije svog filma Bomb City u utorak, 10.04. u 21:00 u kinu Tuškanac.

 

Edon Rizvanolli

 

Edon Rizvanolli je kosovarski glumac i redatelj, koji od 2005. živi i radi u Amsterdamu. Iza njega su kratki eksperimentalni filmovi i nagrađivani dokumentarac Shuffle – Politics, Bullshit and Rock ’n’ Roll o alternativnoj glazbenoj sceni u Prištini. Na Festival tolerancije dolazi sa svojim prvim igranim filmom Neželjeni. Radi se o drami koja prati ratne izbjeglice s Kosova u Amsterdamu, probleme i predrasude s kojima se susreću i nacionalne identitete koji prate generacije iseljenika, sve kroz ljubavnu priču između Ane i Albana. Nećemo vam previše otkriti, osim da je film je već pokupio brojne nagrade, a vi ga imate priliku pogledati u četvrtak 11.04. u Kinu Tuškanac. Svoje dojmove možete podijeliti s redateljem Edonom Rizvanollijem nakon projekcije.

 

Nicolo Donato 

 

Nicolo Donato je danski redatelj, karijeru je počeo na glazbenim spotovima za danske rappere Clemens, Moi Caprice i The Raveonettes, a iz njega je i nekoliko kratkih filmova. Njegov kratki film Togetherness prikazan je na Cannes Film Festivalu, a nominiran je na Međunarodnom filmskom festivalu u Seulu za najbolji međunarodni film. Donatoov debitantski film Bratstvo osvojio je nagradu za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Rimu 2009. godine.

U Zagreb dolazi predstaviti svoj igarni film Preko Mora, film koji se bavi preživljavanjem jedne obitelji i mnogih drugih Židova koji bježe prema gradu Gilleleje u nadi da će im tamošnji ribari pomoći da pređu u Švedsku. Film se prikazuje u Kinu Europa, 11.04. u 18:30, a s Nicolom možete diskutirati odmah nakon filma.

 

Ken Winikur

 

U goste nam dolazi i Ken Winikur, nezavisni dokumentarist koji zagrebačkoj publici predstavlja svoj film Poziv za pamćenje / Priča Davida Schaechtera.

U ovom polusatnom dokumentarcu Ken nam prikazuje priču o Davidu Schaechteru od djetinjstva na selu, preko zajedničke borbe s bratom Jakobom za preživljavanje u Auschwitzu te, naposljetku, do Davidova dramatičnog bijega tijekom napada Saveznika. Projekcija će se održati 10. travnja u Kinu EUROPA sa početkom u 17,15 sati a nakon projekcije redatelj Ken Winikur pridružit će nam se u diskusiji s publikom. 

 

Lara Lee

 

Uz projekciju filma Bukanabe rising u Kinu Kinoteka imate priliku upoznati redateljicu i aktivistkinju Laru Lee, ujedno i osnivačicu/direktoricu Cultures of Resistance Network, organizacije koja promovira globalnu solidarnost, spaja i podržava agitatore, edukatore, farmere i umjetnike s ciljem izgradnje pravednog svijeta kroz kreativni otpor i nenasilnu akciju. Dugogodišnja je pobornica Greenpeacea, Doctors Without Borders, Amnesty Internationala, i mnogih drugih organizacija kroz svoj rad u Cultures of Resistance Network.

Lara iza sebe ima nekoliko dugometražnih i velik broj kratkih dokumentarnih filmova, a na Festival tolerancije dolazi s najnovijim projektom Pobuna Burkinabè: umjetnost otpora u Burkini Faso.

Nemojte propustiti Laru Lee i vidimo se 12.04. u Kinoteci!

 

Firas Fayyad

 

Pisac, producent, snimatelj, urednik, i redatelj s nominacijom za Oscara. Njegovi radovi bave se temama izbjegličke krize, stanja u Siriji i političke transformacije u svijetu, a najpoznatiji je po filmu Zadnji u Alepu  koji je osvojio više od 30 nagrada. Film je premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu 2017. godine, gdje je Fayyad osvojio nagradu za žirija, a vi ga možete pogledati 10.04. u Kinu Europa.

Nakon filma upustite se u diskusiju s Fayyadom i podijelite dojmove koje će zasigurno biti intenzivni.

 

Nika Šaravanja

 

Nika Šaravanja rođena je 1985. godine u Zagrebu. Studirala je na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, a trenutno studira režiju na Zelig školi dokumentarnog filma u Bolzanu u Italiji. Do danas se njen rad uglavnom temeljio na fotografiji, no sada je počela eksperimentirati s filmom, strasti koju je otkrila tijekom putovanja.

Nika dolazi na Festival tolerancije predstaviti svoj dokumentarni film Zbor zalaska sunca – temelji se na „fragmentima izumiranja“ Davida Monacchija. U filmu Pratite eko-akustičnog skladatelja Davida Monacchija u njegovoj potrazi za čistim kontinuiranim 3D zvukovljem koje želi snimati 24 sata u podneblju s najvećom svjetskom biološkom raznolikošću, u udaljenim prašumama Ekvadora.

Dođite upoznati Niku i njen dokumentarni film 13.04. u 19:00 u Kino Kinoteka.  

 

Efraim Zuroff

 

Efraim Zuroff  je izraelsko-američki povjesničar, koji je igrao važnu ulogu u otkrivanju nacista koji su izvedeni pred sud u proteklih 28 godina. Zuroff je direktor Centra Simon Wiesenthal u Jeruzalemu. Istražuje nacističke zločine diljem svijeta za isti centar i autor je godišnjaka Status Report koji govori o istragama i izručenjima nacista diljem svijeta. Posebno je poznat u Hrvatskoj jer je ušao u trag zapovjedniku Sabirnog logora Jasenovac, Dinku Šakiću, koji se nalazio u Argentini. Nominiran je za Nobelovu nagradu za mir 2008., a dobitnik je više priznanja u raznim državama

Na Festivalu tolerancije predstavit će svoju knjigu “Operacija Posljednja prilika: potjera za nacističkim zločincima”. Uz autora o knjizi će govoriti bivši predsjednik RH Stjepan Mesić i Frakturin urednik Seid Serdarević.

Vidimo se 09.04. u Kinu Europa!

 

Angelica Dass

 

Angelica Dass je brazilska umjetnica koja živi i radi u Madridu. Ona je međunarodno priznata kroz svoj ključni projekt, Humanæ - zbirku portretnih fotografija koje otkrivaju istinsku ljepotu ljudske boje. Projekt je predstavljen na brojnim izložbama i tribinama diljem kontinenta, a kroz TED Global u Vancouveru 2016. godine njezini su stavovi i filozofije dosegli široku publiku diljem svijeta. Godine 2014. izabrana je za Time Magazine kao jedna od devet brazilskih fotografa koje morate slijediti.

Njenu izložbu možete pogledati od danas u Zagrebu. Portreti su postavljeni na nekoliko lokacija u centru grada (Zagreb Glavni kolodvor, Trg bana Josipa Jelačića, Trg Petra Preradovića, Trg Republike Hrvatske, Dežmanov prolaz), a umjetnicu možete upoznati i poslušati u ponedjeljak u 11:00 u Kinu Europa.

PANTONE® i ostali zaštitni znakovi Pantonea u vlasništvu su i koriste se uz pisano dopuštenje tvrtke Pantone d.o.o. Identifikacija boje PANTONE služi isključivo za umjetničke svrhe i nije namijenjena upotrebi za specifikaciju. Sva prava su pridržana

 

Silvia Grav

 

Silvia Grav, rođena je u Španjolskoj 1993. godine. Njezin je rad postao poznat po objavljivanju u Juxtapozu i mnogim drugim blogovima i kulturnim časopisima. Flickr ju je izabrao za jednu od "20 Under 20", nagradu koja se dodjeljuje najboljim mladim fotografima diljem svijeta i ta ju je prilika odvela je u Sjedinjene Države. Otada živi u Los Angelesu i izlaže diljem svijeta na mnogim različitim projektima za tvrtke poput HBO, Droga5, Elastična, Lexus, Concord Music, Ninja Tune, itd., Također održava  radionice i konferencije širom svijeta govoreći o svom iskustvu mlade umjetnice.

U Arheološkom muzeju u Zagrebu postavlja izložbu Silvia Grav - "O Holokaustu", a u sklopu svoga sudjelovanja na 12. Festivalu tolerancije, Silvia Grav će održati i predavanje na temu izložbe u Galeriji Arheološkog muzeja  11. travnja s početkom u 17,30 sati!

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb