SRIJEDA NA FESTIVALU TOLERANCIJE OBILUJE ATRAKTIVNIM NASLOVIMA

SRIJEDA NA FESTIVALU TOLERANCIJE OBILUJE ATRAKTIVNIM NASLOVIMA

10.04.2019.

Program u srijedu obiluje atraktivnim naslovima među kojima je i Suđenje zlu, novi dokumentarac Barryja Avricha o Benu Ferenczu, posljednjem preživjelom tužitelju iz Nürnberga koji se cijeli život drži gesla „zakon, a ne rat”.  Film je na rasporedu u 18 sati u Kinoteci, a odmah nakon projekcije slijedi Tolerance Talk s temom Fašizam naš svagdašnji. Sudionici diskusije su bivši predsjednik Republike Ivo Josipović, povjesničari Tvrtko Jakovina i Goran Hutinec te odvjetnik Čedo Prodanović.

U 19 sati u kinu SC na rasporedu je Iz praha u prah, američka komedija ovjenčana nagradom publike na prestižnom Tribeca Film Festivalu, s Gézom Röhrigom i Mathewom Broderickom u glavnim ulogama. Hasidski kantor iz New Yorka, izbezumljen preranom smrti svoje supruge, sprijateljuje se s profesorom biologije s kojiim započinje mračno komičan i sve doslovniji pothvat odlaska u podzemlje.

U istom kinu u 21 sat igra jedna od poslastica ovogodišnjeg programa. Portugalsko-francuska komedija Diamantino, nagrađena s nekoliko priznanja u Cannesu, priča je o nogometašu na vrhuncu karijere koji se počinje preispitivati nakon susreta s izbjegličkom krizom i neofašizmom. Film je istodobno aluzija na Cristiana Ronalda, ali i satirični prikaz Europe danas.

Jedinstveni dokumentarac Put krvi (Kinoteka, 21.00) dočarava islamistički terorizam kako još nije bio prikazan. Sirove neuljepšane snimke, koje su zaplijenili saudijski agenti, prikazuju teroriste u džihadističkim kampovima za obuku u saudijskoj pustinji.

Odredište za ljubitelje glazbe je kino Tuškanac u kojem se u 19 sati prikazuje dokumentarac Mora schwingati, priča o najuglednijoj jazz diskografskoj kući Blue Note, koju su osnovali dvojica mladih židovskih emigranata i tada diskriminirane afroameričke umjetnike tretirali kao ravnopravne. U filmu se pojavljuju Herbie Hancock, Quincy Jones, John Coltrane, Thelonius Monk i drugi jazz velikani.

Problemom imigracije bavi se film Ortaci, koji počinje u 21 sat u kinu Tuškanac. Pratimo priču mladog kineskog ilegalnog useljenika u Japanu koji se u potrazi za poslom pretvara da je netko drugi i strahuje da će biti razotkriven.

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb