Primo Levi Zar je to čovjek i Utopljenici i spašeni

Primo Levi Zar je to čovjek i Utopljenici i spašeni

11.04.2017.19:30
Dvorana Müller, Varšavska 3, Zagreb

Govore Branko Lustig, Vuk Perišić, Tvrtko Klarić i Seid Serdarević. Ulomke čita Frano Mašković.

Na tridesetogodišnjicu samoubojstva Prima Levija i 25 godina od prvoga hrvatskoga izdanja jednog od najvažnijih romana o holokaustu Zar je to čovjek predstavljamo njegovo novo izdanje, te po prvi puta u Hrvatskoj Levijevu knjigu eseja Utopljenici i spašeni.

Obje knjige govore o čovjeku, stvoritelju povijesti i njenoj žrtvi. Pričaju o ljudima koji su u vrtlogu Holokausta, najtežem od svih moralnih i političkih poremećaja koji se ikada dogodio, spasili život ili su spasili vlastitu savjest. Rijetko kada i jedno i drugo. O ljudima koji su se u abnormalnim prilikama moralno utapali na raznolike načine, katkad bezazleno, katkad zločinački, ali i o abnormalnim prilikama u kojima je, začudo, još uvijek bilo moguće donositi moralne odluke. Utopljenici i spašeni primijenjena su antropologija, bolna u svojoj raspetosti između potrebe za vjerom u čovjeka i strahom od tog istog stvora: ako je jednom već bio u stanju stvoriti Auschwitz, znači da ga uvijek i opet može ponoviti. Roman Zar je to čovjek o najvećoj strahoti svih vremena, kad ljudi nisu imali pravo ni na žlicu, Primo Levi piše sa začudnom smirenošću. Traganje za ravnotežom između vlastite boli koja bi najradije vrištala (ili tupo klonula) i opore emotivne samodiscipline kojom je pisan ovaj roman, nije tek dužno izbjegavanje patetike. To je vještina književnog genija.

 

"Ovaj krhki, obzirni i skromni kemičar nas je svojom moralnom čvrstinom i intelektualnom snagom primorao da nikad ne zaboravimo nacistički pakao, štoviše, produbio je njegovo razumijevanje pišući lucidno i nenametljivo."

Philip Roth

 

 

Primo Levi (Torino 1919. - 1987.) talijanski je pisac i prevoditelj, po svojoj temeljno izobrazbi kemičar. Kao Židov i pripadnik talijanskog antifašističkog pokreta 1944. je deportiran u Auschwitz. To je iskustvo trajno obilježilo njegov opus i, kako sâm kaže, primoralo ga je da postane pisac. Roman  Zar je to čovjek objavljuje 1947. Smiraj iz 1963. bavi se povratkom iz logora i poslijeratnom Europom. Periodni sustav iz 1975. sadrži dvadeset kratkih proza od kojih svaka za naslov ima ime nekog kemijskog elementa. Zbirka antropoloških eseja Utopljenici i spašeni izlazi iz tiska 1986.

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb