OPERACIJA POSLJEDNJA PRILIKA

OPERACIJA POSLJEDNJA PRILIKA

25.03.2018.12:15

EFRAIM ZUROFF: OPERACIJA POSLJEDNJA PRILIKA

9. 4. 2018. u 17:30h

Velika dvorana, kino Europa, Varšavska 3, 10000 Zagreb

Efraim Zuroff rođen je u New Yorku 5. kolovoza 1948. u obitelji Židova porijeklom iz zapadne Ukrajine i Litve. Godine 1978. postaje prvi direktor Centra Simona Wiesenthala u Los Angelesu gdje igra ključnu ulogu u osnivanju knjižnice i arhiva Centra, a kao savjetnik za povijest surađuje na Oskarom nagrađenom dokumentarnom filmu Genocid. Nakon povratka u Jeruzalem 1980., radi u Židovskoj agenciji na poslovima povezanim sa židovskom izobrazbom u Izraelu i inozemstvu te postaje suradnik-istraživač američkog Ureda za posebne istrage. Tako počinje njegova karijera lovca na nacističke ratne zločince i istinskog Wiesenthalova nasljednika.

 

U ljeto 2002. započinje operaciju Posljednja prilika u sklopu koje se nude financijske nagrade za informacije koje bi pomogle osudi nacističkih ratnih zločinaca. Taj projekt pokrenut je u četrnaest zemalja, a zahvaljujući njemu na svjetlo dana izašla su imena više od tisuću prethodno nepoznatih osumnjičenika, od kojih je procesuirano sto deset. Operaciju Posljednja prilika II pokrenuo je u prosincu 2011., s fokusom na čuvare koncentracijskih logora i pripadnike Einsatzgruppe.

 

Objavio je više od 450 članaka, izvještaja i prikaza o različitim temama povezanima s Holokaustom i drugim pitanjima o židovskom svijetu, među kojima se, uz Operaciju Posljednja prilika, ističu knjige Occupation: Nazi-Hunter: The Continuing Search for the Perpetrators of the Holocaust  (1994.) i Our People; Journey With an Enemy, napisana s litavskom autoricom Rūtom Vanagaitė.

 

Nominiran je za Nobelovu nagradu za mir 2008., a dobitnik je više priznanja u raznim državama, među kojima je i „Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom“ za “osobit doprinos borbi protiv povijesnog revizionizma i reafirmiranju antifašističkih temelja Hrvatske i uspostavljanju dobrih odnosa Hrvatske i Izraela”.

 

Uz g. Efraima Zuroffa na promociji će sudjelovati g. Stjepan Mesić dok će razgovor moderirati g. Seid Serdarević.

www.fraktura.hr

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb