OKRUGLI STOL

OKRUGLI STOL

26.03.2018.12:00

Budućnost Europe – Europa koju želimo

10. 4. 2018. | 20:00 | kino Europa

 

Pojam izbjeglička kriza je već preko 3 godine među glavnim temama javnih rasprava kao posljedica nezapamćenog broja izbjeglica i migranata koji preko Sredozemnog mora ili preko jugoistočne Europe, traže azil u Europskoj uniji. Većina tih ljudi dolazi iz Sirije te u manjoj mjeri iz Afganistana i Iraka, ali i iz Subsaharske Afrike, Pakistana i Zapadnog Balkana. Europska unija i njezine države članice traže načine kako se nositi s "krizom izbjegličkog vala", ali i pokušavajući naći kvalitetne modele integracije izbjeglica i azilanata u nove društvene sredine i države.

Na okruglom stolu raspravljat će se o graničnim politikama i kontrolama unutar schengenskog prostora, o (ne)prihvaćanju kvote izbjeglica diljem Europe, problematici papirologije i dokumenata izbjeglica, integraciji migranata i izbjeglica u europskim društvima, te o raslojavanju koje se pojavilo između država članica EU, koje dovodi u pitanje solidarnosti unutar Unije.

Na okruglom stolu «Budućnost Europe – Europa koju želimo» sudjelovat će gospodin Firas Fayyad, redatelj, novinar i sirijski izbjeglica koji trenutno živi i radi u Danskoj. Njegov posljednji film „Zadnji u Alepu“ (Last Men  in Aleppo) bio je nominiran za prestižnu nagradu Oscar te je osvojio brojne nagrade diljem svijeta, a čija će se projekcija održati netom prije okruglog stola.

Na okruglom stolu sudjeluju još i g. Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije za Hrvatsku, g. Giuseppe DiCaro, predstavnik Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Hrvatskoj, te g. Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi i dobitnik nagrade „Europski građanin“ u 2017.g.

Razgovor će moderirati Jasmina Popović.

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb