Novi život, nova budućnost

Novi život, nova budućnost

12.04.2017.20:30
Kino Tuškanac

Film 'Nakon proljeća' donosi priču o sirijskoj izbjegličkoj krizi i slijedi ga diskusija na temu ostvarivanja novog života i borbe s novom budućnošću na nepoznatom teritoriju, nove države i u novoj zajednici. Film prati dvije izbjegličke obitelji u tranziciji i pomoćne radnike koji održavaju kamp i donosi gledateljima uvid u život u Zaatariju, najvećem kampu za sirijske izbjeglice smještenim u Jordanu. Dok se ne nazire kraj sukoba ni ove izbjegličke krize, svi moraju odlučiti mogu li ponovno izgraditi živote na mjestu koje im nikad nije trebalo biti stalno boravište. Veliku čast Festivalu ukazat će Giuseppe DiCaro predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj, kao glavni gost okruglog stola. Prije misije u Hrvatskoj radio je za UNHCR u Bosni i Hercegovini, Istočnom Timoru, Mijanmaru, Afganistanu, Srbiji, Gruziji i Iranu. Gospodin DiCaro je svoju karijeru započeo u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova.

 

Trenutna situacija u Hrvatskoj:

Hrvatska ima dva prihvatna centra za tražitelje azila; Vlada namjerava poboljšati smještajne kapacitete kako bi se osigurala dostupnost adekvadnog prostora za smještaj. Izbjeglice i migranti koji dolaze nepravilnim prelaskom granice su u opasnosti da budu odbijeni na granici i da ih iskoriste krijumčari i trgovci. Nacionalni sustavi za zaštitu djece nemaju dovoljno kapaciteta za rješavanje potreba djece bez pratnje i djece odvojene od roditelja te su primjetna kašnjenja u imenovanju posebnih skrbnika i nedostatak tumača za manje poznatije jezike. Djeca su smještena u ustanovama socijalne skrbi koje ne odgovaraju njihovim potrebama. Osim toga, službenici za socijalnu skrb često nisu upoznati sa specifičnim kulturnim sredinama te djece, što se odražava na pružanje usluga i pomoći. Pravno i psiho-socijalno savjetovanje za izbjeglice i migrante treba biti prioritet, uzimajući u obzir posebne izazove (traumu i iscrpljenost, depresije uzrokovane produženim boravkom u prihvatnim centrima) s kojima se suočavaju osobe koje skrbe o njima. Integracija izbjeglica i migranata će također predstavljati izazov, posebno u pogledu stjecanja potrebnih jezičnih vještina i djelotvornog pristupa obrazovanju i zapošljavanju. 

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb