Manfred Bockelmann - "Crtežom protiv zaborava"

Manfred Bockelmann - "Crtežom protiv zaborava"

27.01.2016.
Zagreb, Francuski paviljon

 

Portreti djece i mladih velikog formata Manfreda Bockelmanna

Izložbom autora Manfreda Bockelmanna “Crtežom protiv zaborava” postavljenom u Francuskom paviljonu u Zagrebu te njezinim otvorenjem na Međunarodni dan na sjećanje na žrtve Holokausta, 27. siječnja 2016., u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj dostojanstveno je obilježen dan za koji je generalna skupština Ujedinjenih naroda 2005. godine donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju tog dana.

Izložba “Crtežom protiv zaborava” kao podsjetnik na strahote Holokausta, istodobno vraća dostojanstvo svima onima koji su ubijeni, ali i postaje baština koje će generacijama svjedočiti istinu o strahotama najsramnijeg poglavlja ljudske povijesti.

Na portretima su prikazana djeca i mladi, žrtve nacionalsocijalista iz logora Auschwitz-Birkenau, iz bečkog logora/bolnice Am Spiegelgrund, iz ustanove za eutanaziju u dvorcu Hartheim, iz Terezína (njem. Theresienstadt) i mnogih drugih stravičnih mjesta.

Ubijeni su u razdoblju od 1941. do 1945. godine zato što su bili Židovi, Slaveni ili “Cigani”, jer su patili od neke tjelesne ili duševne bolesti, ili zato što su njihovi roditelji pružali politički otpor. Prema rasnom fanatizmu Trećeg Rajha, bili su “nacionalne štetočine” koje je valjalo istrijebiti radi obrane „čistoće njemačke arijevske krvi”. Kao predlošci za portrete poslužile su tzv. “identifikacijske fotografije” snimljene prilikom dolaska u logore. Osobe na njima takoreći gledaju svojim ubojicama u oči.

 

 

Narativni izvještaj.

Press clipping

Promo materijali:

Pozivnice

Katalog

Bilboard

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb