dr.sc. Łucja Piekarska–Duraj:
LJEPOTICA (PROŠLOSTI) I ZVIJER (SADAŠNJOSTI) U SUVREMENIM FILMSKIM PROJEKTIMA

dr.sc. Łucja Piekarska–Duraj:
LJEPOTICA (PROŠLOSTI) I ZVIJER (SADAŠNJOSTI) U SUVREMENIM FILMSKIM PROJEKTIMA

10.04.2018.12:00
kino Tuškanac

Program će voditi dr.sc. Łucja Piekarska–Duraj, stručnjakinja za socijalnu antropologiju i društveno sjećanje, koja radi pri UNESCO-voj Katedri za edukaciju o holokaustu na sveučilištu Jagiellonian u poljskom Krakowu. Više od desetljeća radila je kao stručnjakinja za kulturnu baštinu i muzejska savjetnica, razvijajući izložbe koje povezuju ideale društvene uključivosti s posredovanjem kolektivnog sjećanja. Jedna je od vodećih istraživačica u projektima europeizacije kulturne baštine, koja provodi edukativne programe o praktičnom učenju uz upotrebu nasljeđa.


Iako sami nismo preživjeli holokausta niti smo izravni svjedoci holokausta, svejedno nasljeđujemo dramatičnost, kao i posljedice holokausta. Ova tematika utječe na mnoge današnje rasprave, a komemoracija holokausta ostaje ključna u državama koje imaju teškoća u dostizanju demokratskih standarda. U ovom smislu, slično je i s filmskom industrijom. Mnoge priče koje su promijenile živote i mnoge tužne priče, koje su pretočene u film, povezane su sa strahotama Drugog svjetskog rata.


“Schindlerova lista”, koja donosi priču o Nijemcu koji je spašavao Židove tijekom Drugog svjetskog rata, vjerojatno je jedan od najprepoznatljivijih filmova svih vremena. Ne samo njegova priča, već i sam film imali su značajan utjecaj na brojne živote, uključujući i onaj Łucje Piekarska–Duraj. Također su promijenili njezin grad, koji je postao turističko odredište.
U njezinom predavanju, nakon osvrta na “Schindlerovu listu”, dr. Piekarska–Duraj ukazat će na opasnosti koje proizlaze iz uljepšavanja prošlosti i utjecaja ovog fenomena na povijesno pripovijedanje. Pravo pitanje ne leži u “stvarnosti” prošlosti, već u današnjim pokušajima njezine interpretacije. Među nekim osnovnim izborima koji se postavljaju su određivanje granica tolerancije, osjećaja pripadanja ili prava na odabir vlastitog identiteta. Sve su ovo temeljna pitanja u obilježavanju holokausta i poučavanju o holokaustu.


Na kraju će dr. Piekarska–Duraj prezentirati i osobnu priču, snažno prožetu s Krakowom, gradom “Schindlerove liste”, te će približiti publici trenutnu situaciju u Poljskoj vezanu za neriješena pitanja sjećanja na holokaust. Predviđeno trajanje programa je 100 minuta.

Prijava na edukacijsko jutro

Vaše ime *
Vaš email *
Kontakt telefon *
Prijavljujem
Naziv škole *
Broj učenika *
Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb