FESTIVAL TOLERANCIJE I OVE GODINE PRATE INTRIGANTNE IZLOŽBE

FESTIVAL TOLERANCIJE I OVE GODINE PRATE INTRIGANTNE IZLOŽBE

05.03.2019.

I ove godine Festival tolerancije, koji se s popratnim programima održava od 1. do 21. travnja, kulturnu ponudu Zagreba obogaćuje i dvjema intrigantnim izložbama. Trinaesto izdanje festivala naglasak stavlja na važnost prihvaćanja i poštivanja različitosti te temeljnih načela jednakosti i pravednosti, a pritom se posebno dotiče i gorućeg globalnog problema – izbjeglica.

Na zagrebačkim ulicama 1. travnja bit će postavljena fotografska izložba Oni // They inspirirana projektom Studija Aleppa pod nazivom Picturing (new) European citizens. U javnom prostoru pod pokroviteljstvom UNHCR-a Hrvatska i u suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice zaživjet će pop up instalacije s portretima četvero izbjeglica koji trenutačno žive u Hrvatskoj. Na svakom pojedinom punktu bit će prikazana četiri portreta jednog migranta koje su načinili različiti fotografi. Ugledni hrvatski umjetnici Ana Opalić, Mare Milin, Stanko Herceg i Ivan Posavec dat će svoje viđenje četvero izuzetnih ljudi iz Sirije, Iraka i Irana s tužnim životnim pričama.

Izložba Kao da ih nema: oživljavanje sjećanja na poljske Židove bit će održana od 5. do 17. travnja ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. U suradnji s POLIN-om - Muzejom povijesti poljskih Židova iz Varšave bit će predstavljene reprodukcije murala pronađenih po cijeloj Poljskoj, a koji govore o prošlosti tamošnjih Židova. Murali se pojavljuju u gradovima u kojima su Židovi prije Drugoga svjetskog rata činili znatan dio stanovništva, a djelo su malih grupa urbanih aktivista i aktivistica koje svoje sugrađane žele podsjetiti na njihove nekadašnje susjede. U Zagrebu će biti prikazani na panoima podijeljenim u 12 tematskih cjelina koje na pristupačan način govore o važnosti vraćanja sjećanja u javne prostore. Izložba je organizirana u suradnji s Institutom Adam Mickiewicz, Varšava, Poljska.

Programi su sufinancirani sredstvima Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb