Tko je tko

BRANKO LUSTIG (Osijek, 1932.), predsjednik Festivala 

(volonter)

Jedan je od najpoznatijih kulturnih djelatnika Republike Hrvatske u svijetu te brojnim svjetskim nagradama nagrađivani producent (dobitnik Oscara i BAFTA-e za filmove „Schindlerova lista“ i „Gladijator“ te jednog Emmyja). U sklopu 8. izdanja Festivala, 2014. godine, primio je visoko francusko odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti (d'Officier de l'Ordre des Arts et des Lettres). Dugi niz godina djelovao je u Hollywoodu, gdje je kao član Akademijine komisije za kandidaturu filmova za nagradu Oscar sudjelovao u njezinu radu. Karijeru je započeo kao voditelj snimanja u Jadran filmu te je kao glavni organizator i direktor filma sudjelovao na gotovo svim stranim produkcijama filmova na području bivše Jugoslavije, poput „Sofijinog izbora“ Alana J. Pakule i „Limenog bubnja“ Volkera Schlöndorffa. U SAD-u je blisko surađivao s istaknutim redateljima poput Stevena Spielberga, Ridleyja Scotta i drugih. Uz Stevena Spielberga, jedan je od inicijatora Shoa fondacije u Los Angelesu. Radio je na brojnim poznatim filmovima kao što su: „Pad crnog jastreba“, „Hannibal“, „Mirotvorac“, „Kraljevstvo nebesko“ i „Američki gangster“ te serijama „Vjetrovi rata“ i „Rat i sjećanja“. U lipnju 2009. godine primio je počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu za izniman doprinos filmskoj umjetnosti i promociji hrvatskog filma u svijetu. Zbog svoje izuzetne stručnosti, ali i židovskog podrijetla te iskustva iz najzloglasnijih nacističkih logora, kao volonter se angažirao u funkciji predsjednika Festivala tolerancije. Glavni je selektor filmskog programa, predavač na Edukacijskim jutrima i filmskoj radionici te savjetnik za izložbe, diskusije i ostale programe.

NATAŠA POPOVIĆ (Zagreb, 1974.), osnivačica Festivala tolerancije i izvršna direktorica

Diplomirala je na Grafičkom fakultetu 2000. godine. Kao inicijator i direktorica Festivala tolerancije, do danas je ukupno producirala 22 izdanja festivala u 6 različitih zemalja. Od drugog izdanja Festivala 2008. godine uključila je i Branka Lustiga, dvostruka dobitnica Oscara, kao predsjednika Festivala, a na festival je također privukla brojne renomirane svjetske umjetnike (uključujući 7 dobitnika Oscara, poznate grafičke dizajnere i ilustratore , više od 20 likovnih umjetnika, kipara i fotografa te političke, kulturne i medijske elite. Festival je danas poznat po poticanju interkulturnog i međureligijskog dijaloga, poticanju rasprava ljudi različitih stajališta i uvjerenja i kao platforma za stalnu razmjenu ideja. Nataša Popović ističe se svojim organizacijskim vještinama i kompetencijama: vodstvo (odgovornost za tim od 70 ljudi), veliko iskustvo u upravljanju projektima i timovima (organizacija festivala, izložbi, koncerata, javnih događaja u proteklih 20 godina), vještine posredovanja, odgovornost za izvršavanje zadataka i izvršavanje ciljeva organizacije, posjeduje vještinu da istovremeno odrađuju više zadataka, izvrsnost u radu pod pritiskom i sposobnost suočavanja s novim izazovima. 

HRVOJE PUKŠEC (Zagreb, 1976.), koordinator filmskog i voditelj obrazovnog programa

Od 2000. godine radi kao filmski kritičar i novinar specijaliziran za filmske teme. Tijekom godina pisao je za brojne relevantne hrvatske kulturne časopise i internetske portale (Hrvatsko slovo, Vijenac, Zarez, Libra Libera, Zapis, Kulturpunkt, Film.hr, Filmski.net, Javno, Playboy, Gloss), a posljednjih je godina radio kao novinar, scenarist i voditelj emisija Posebni dodaci, Trikultura, Treći format i Kokice Hrvatske televizije. Radio je kao urednik HAVC-ovih produkcijskih kataloga (2008. i 2009.), bio je voditelj službe za odnose s javnošću Pulskog filmskog festivala (od 2007. do 2013.), a radio je i kao casting manager producentske kuće Kabinet. Bio je i povremeni član HAVC-ovog međunarodnog promotivnog tima (Cannes 2010. i 2011. i Berlin 2011. i 2012. godine), te PR filma "Obrana i zaštita" redatelja Bobe Jelčića. Od 2014. do 2017. godine je bio predsjednik Umjetničkog savjeta Pulskog filmskog festivala. Prva scenaristička iskustva sakupio je kao dio scenarističkog tima serije "Dobre namjere" (2007.), a napisao je i scenarije za eksperimentani film "A.D.A.M." redatelja Vladislava Kneževića i dokumentarni "Soba 60" redatelja Andreja Korovljeva. Član je Hrvatskog društva filmskih kritičara od 2004. godine, trenutno je u spomenutom društvu koordinator za međunarodnu komunikaciju, a i pridruženi je član Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela gdje radi kao tajnik društva. Sudjelovao je u radu žirija na filmskim festivalima 25 FPS, Dani hrvatskog filma, Cottbus, Motovun, Portorož i Stockholm.

Posljednjih je godina kreativni producent u udruzi Pari Pikule na projektima Secret Arts Cinema i #EuropeanFilmChallenge, a od rujna 2019. zaposlen je na radnom mjestu voditelja filmskih programa i stručni je savjetnik za EU projekte Festivala Tolerancije.

KATARINA JURAS (Pula, 1986.), voditeljica razvoja kulturnih i obrazovnih djelatnosti i međunarodne suradnje​

Zadužena je za razvoj kulturnih djelatnosti i međunarodnu suradnju Udruge. Diplomirana je profesorica talijanskog jezika i književnosti i etnologinja, studentica poslijediplomskog doktorskog studija etnologije i kulturne antropologije.

Zanima ju područje tradicijskog vjerovanja, društvenog sjećanja te očuvanje i prezentacije kulturne materijalne i nematerijalne baštine.

Od početka rada u Udruzi u listopadu 2017. godine koordinirala je postavljanje tri izložbe Festivala tolerancije, asistirala je voditelju edukativnih programa za djecu i mlade, koordinirala je promociju knjiga u sklopu Festivala te je vodila volontere. Od listopada 2018. preuzima mjesto voditeljice obrazovnih programa koje provodi udruga.

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel./Fax: 385 1 48 136 58
e-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb