ŠTO NAM SVE DONOSI NOVA FESTIVALSKA LOKACIJA KINOTEKA?

ŠTO NAM SVE DONOSI NOVA FESTIVALSKA LOKACIJA KINOTEKA?

11.04.2018.

Ponosni smo na još jednu festivalsku lokaciju kojom se od ove godine može podičiti festival tolerancije! Kino Kinoteka mnogim je zagrepčanima prvi susret s filmovima jer se njene vikend matineje teško brišu iz sjećanja naših djetinjstava. Upravo na toj ostavštini od 12. do 14. travnja, Kinoteka nam donosi zanimljive dokumentarne premijere, igrane i kratke filmove, te Tolerance talk, okrugli stol na temu "Zlatne godine", koji preispituje treću životnu dob.

Festivalski program započinje u četvrtak 12. travnja dokumentarcem "Strana zemlja" koji prati životna raskrižja srednjih godina dvaju nevjerojatnih muškaraca i njihov susret s nekim tko je izgubio sve u trajnom izraelskom sukobu, a ipak ne podliježe mržnji.  Ovo je važan film koji nudi duboki uvid u to kako se stvari jasnije vide s udaljenosti i o spoznaji da je došlo vrijeme za novi početak. Prethodi mu kratki film "Sretan put", ali je svakako najveća poslastica sutrašnjeg dana "Burkinabe rising: The Art of Resistance in Burkina Faso", doku uradak Iare Lee, koji dokumentira kreativni i nenasilni otpor pojedinaca u Burkini Faso, maloj zemlji na zapadu Afrike koja je česta meta ratova i napada.

Petak nas dočekuje intrigantnim filmom "Dobro proživljeni životi", koji slavi nevjerojatnu duhovitost, mudrost i iskustvo osoba između 75 i 100 godina starosti. Kroz intimna sjećanja i nadahnjujuće osobne povijesti koje uključuju preko 3000 godina iskustva, četrdeset osoba dijeli svoje tajne i uvide u to što znači voditi smisleni  život. Ovi muškarci i žene uključuju nas u svoje putovanje prema starosti kroz obiteljske povijesti, osobne pobjede i tragedije, ljubavi i gubitke, prikazujući pritom najgore i najbolje aspekte čovječanstva. Njihove priče će vas nasmijati, možda i rasplakati, ali većina će svakako nadahnuti. Nakon filma i okruglog stola, dolazi vrhunac vikenda jer dokumentarac koji slijedi doista nije nalik ničemo što ste možda dosad vidjeli.

"Zbor zalazaka sunca", temeljen na "Fragmentima izumiranja" Davida Monacchija koji prati eko-akustičnog skladatelja u  potrazi za čistim kontinuiranim 3D zvukovljem koje želi snimati 24 sata u podneblju s najvećom svjetskom biološkom raznolikošću, u udaljenim prašumama Ekvadora. Jedinstveno iskustvo slušanja fragmenata nestajuće zvučne baštine milijuna godina evolucije donijet će vam pravu audio-video poslasticu u obliku dokumentarca koji je primio puno više nagrada nego li je o njemu napisano riječi. Zato ga i jest gotovo nemoguće opisati pa vam pritom donosimo doista jedinstvenu filmsku priču koja ja svojevrstan vrhunac epohe kinematografije koja prati zbivanja u prirodi koja je oduvijek bila najveća inspiracija čovjeku.

Ulaz na sve projekcije je besplatan a obzirom na popularnost najavljenih naslova, savjetujemo da dođete par minuta ranije kako bi osigurali uživanje u filmovima u dobrom društvu!

 

 

 

 

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb