Održano posljednje Edukacijsko jutro u projektu Škola u kinu

Održano posljednje Edukacijsko jutro u projektu Škola u kinu

05.05.2016.

Današnjim programom u Dječjem kazalištu Dubrava, održanom u suradnji s Narodnim sveučilištom Dubrava, realizirano je i posljednje od četiri Edukacijskih jutara u sklopu projekta "Škola u kinu" u školskoj godini 2015./2016. Riječ je o pilot-projektu koji je realiziran sredstvima Grada Zagreba, a koji je organizirao Centar za kulturu Trešnjevka u suradnji s Centrom KNAP te Narodnim sveučilištom Dubrava s ciljem poboljšanja filmske pismenosti zagrebačkih osnovnoškolaca.

U sklopu ovog projekta, održana su ukupno četiri Edukacijska jutra, dva u Centru za kulturu Trešnjevka (16. prosinca 2015. i 27. travnja 2016.) te po jedan u Centru KNAP (17. prosinca 2015.) i Narodnom sveučilištu Dubrava (5. svibnja 2016.). Programi su se sastojali od projekcije dokumentarno-animiranog filma “Posljednji let Petra Ginza”, istinite priče o istoimenom darovitom umjetniku čiji je mladi život završio u Auschwitzu te svjedočanstva Branka Lustiga, koji je mladima prepričao svoja iskustva iz vremena zatočeništva u koncentracijskim logorima nacističkog režima te posebno istaknuo važnost tolerancije i prihvaćanja različitosti u današnjem društvu. Jedina iznimka ovakvog koncepta programa dogodila se na ovogodišnjoj edukaciji na Trešnjevci kada Branko Lustig zbog zdravstvenih razloga nažalost nije mogao osobno ispričati učenicima svoje svjedočanstvo.

Na ova četiri programa okupilo se ukupno 780 učenika (i njihovih profesora), koji su sjajnim ocjenama nagradili i film i predavanje, u svojim komentarima istaknuvši edukativnu vrijednost programa i značaj susreta s preživjelim holokausta. “Program nas je podsjetio na važnost ljudskog života”, prokomentirao je učenik OŠ Alojzija Stepinca.

Zahvaljujemo se svim spomenutim centrima za kulturu kao partnerima projekta te Gradu Zagrebu, Zakladi Anna Lindh, Europskoj uniji te Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva koji su svojim sredstvima omogućili njegovo održavanje. 

Uz podršku:

                 

This document has been produced with the financial assistance of the Anna Lindh Foundation and the European Union. The contents of this document are the sole responsibility of Zagreb Jewish Film Festival and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union or the Contracting Authority.

 

 

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb