Održana novinarska konferencija

Održana novinarska konferencija

29.03.2017.

Danas je u prekrasnom ambijentu hotela Sheraton održana novinarska konferencija na kojoj je predstavljen program 11. Festivala tolerancije koji će se održati u kinima Europa, Tuškanac te Kulturno informativnom centru - KIC Zagreb. Konferenciji su prisustvovali svi veći mediji, zajedno s onima koji prate i lokalnu zagrebačku scenu.

Bogati filmski i popratni program Festivala u hotelu Sheraton predstavili su njegov predsjednik, dvostruki oskarovac Branko Lustig i direktorica Nataša Popović. Njih dvoje svake godine imaju težak zadatak - od prijavljenih i direktno pozvanih filmova pristiglih u ured Festivala, odabrati najbolje koji imaju cilj očuvati sjećanje na žrtve holokausta te promicati ljudska prava i slobode, toleranciju i prihvaćanje različitosti.

Festival tolerancije službeno započinje 8. travnja u 19 sati u kinu Europa projekcijom remakea kultnog filma iz 1963. godine „Gol među vukovima“, njemačkog redatelja Philippa Kadelbacha. Riječ je o filmskoj reinterpretaciji istoimenog romana Bruna Apitza iz 1958., koji je postao simbolom antifašističkog pokreta otpora u Istočnoj Njemačkoj.

Svakako vrijedi pogledati i film „Magla u kolovozu“ iz 2016., redatelja Kaia Wessela, u kojem je  u sporednoj ulozi nastupio Karl Markovics, jedan od gostiju ovogodišnjeg festivala. Karl Markovics nagrađivani je austijski glumac i redatelj koji će se zagrebačkoj publici predstaviti i vlastitim redateljskim ostvarenjima „Supersvijet“ iz 2015. i „Disanje“ iz 2011. s kojim je Karl osvojio i Srce Sarajeva te mnoge međnarodne nagrade.

Zagreb će također posjetiti Oscarom i Emmyjem nagrađeni redatelj Thomas Lennon, čiji dokumentarni film „Sveto“ istražuje značenje religije u svakodnevnom životu pojedinca diljem svijeta. Gost festivala je i kazališni, filmski i televizijski redatelj Marek Tomasz Pawlowski nagrađivani autor poetskog dokumentarca „Dodir anđela“ iz 2015., o nevjerojatnim uspomenama malog dječaka Henryka Schoenkera rođenog u mjestu na čijoj lokaciji je nastao Auschwitz. U naš glavni grad doći će i Clarie Ferguson redateljica koja je radila na filmovima „Oči širom zatvorene“ i „Strah i trepet u Las Vegasu“.

I ove godine očekuje vas najbolji glazbeni festivalski program, a glavni gosti su Valami Swing, sastav koji njeguje gypsy jazz, Edi Nultz, bend kojeg karakterizira neobičan spoj indie rocka i jazza te KIDS N CATS elektropop kvartet iz Beča koje dovodimo u suradnji  s dugogodisnjim partnerima Festivala, Austrijskim kulturnim forumom Zagreb i Balassi institutom u Zagrebu.

Uvertira u ovogodišnja festivalska događanja bit će otvorenje izložbe  "Iz generacije u generaciju / Nova Hagada" Arika Brauera 3. travnja u Muzeju za umjetnost i obrt.

„Od svog prvog izdanja, Festival tolerancije bio je i ostao mjesto koje spaja različitu publiku, njeguje različite afinitete i uvjerenja, ali i mjesto na kojem se potiče razmišljanje o drukčijim stajalištima. Krenulo se s idejom o podizanju svijesti i održavanju kolektivnog sjećanja na holokaust koristeći ga kao primjer za prenošenje iskustava iz prošlosti no, osluškujući potrebe društva, tijekom deset godina Festivala dotaknuli smo se  i raznih drugih tema čije osvještavanje može i treba omogućiti zajedničko bolje sutra“, ističe Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije, kojeg podržavaju Grad Zagreb, Austrijski kulturni forum, kompanije Orbico i Atlantic, hotel Sheraton te svi oni koji su podržali Festival.

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb