Najava izložbe "Rekvijem za Auschwitz"

Najava izložbe "Rekvijem za Auschwitz"

10.01.2018.

Ceija Stojka (1933.-2013.) bila je austrijsko romska književnica, slikarica i glazbenica. Na austrijskoj sceni pojavljuje se tek od 1980. godine. Bila je žena koja je rušila tabue u vlastitoj zajednici, vođena važnošću upoznavanja javnosti s progonima Roma koji su uz Židove bili velikim brojem žrtve holokausta. Naime, Ceija Stojka je kao djevojčica zajedno s majkom i četvoricom braće preživjela holokaust u koncentracijskim logorima Auschwitz, Ravensbruck i Bergen-Belsen.

Slikanjem se počela baviti tek u svojim pedesetima. Kroz slike prisjeća se vremena provedenog u koncentracijskim logorima te kroz samo iskustvo slikanja prihvaća svoje romsko nasljeđe i oslobađa traumatsko sjećanje. Stojkin slikarski opus nalazi temelje u njemačkom ekspresionizmu i narodnoj umjetnosti, a tematski se s jedne strane oslanja na proživljeno iskustvo u logorima, dok s druge strane prikazuje idilično djetinjstvo provedeno uz roditelje prije deportacije u logor.

Europska romska kulturna fondacija iz Budimpešte opisala ju je kao ključnu figuru povijesti, umjetnosti i književnosti romske kulture u Europi, a za njene slike su naveli da “utjelovljuju tugu u tijelima i duhu žrtava”. 

Ceijini radovi do sada su prikazani na izložbama diljem Europe, Japana i SAD-a. Otvorenje izložbe je 25. siječnja. 2018. u 19,00 sati u Muzeju za umjetnost i obrt, Trg Republike Hrvatske 10, Zagreb, a bit će otvorena za javnost do 08. veljače 2018. Na izložbi bit će izloženo 20 crteža na papiru i kartonu te 17 slika u tehnici akrila na platnu i kartonu. Radovi su na posudbi iz galerije Kai Dikhas iz Berlina.

U sklopu izložbe bit će prikazan i dokumentarni film “Ispod dasaka svjetlozelena trava” koji, koristeći se evokativnom snagom jezika i složenošću osobnog iskustva, prikazuje prisjećanja tad već sedamdesetdvogodišnje Ceije Stojke na vrijeme provedeno u koncentracijskim logorima.

Za vrijeme trajanja izložbe bit će organizirana stručna vodstva za osnovne i srednje škole.

Partneri na projektu su: Muzej za umjetnost i obrt, Saborski zastupnik Veljko Kajtazi, Goethe-Institut Kroatien, Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Austrijski kulturni forum i Grad Zagreb

 

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb