Najava izložbe "Jedan dobar dan"

Najava izložbe "Jedan dobar dan"

23.01.2017.

Svjedočanstva onih koji su proživjeli holokaust teško će se moći zamijeniti, ali je potrebno prepoznati i podržati nastojanja oko očuvanja sjećanja na ono što su proživjeli kroz umjetnički izričaj, posebno je važno poduprijeti mlade naraštaje umjetnika, kojima pripada i naš ovogodišnji gost, američki umjetnik Andrew M. Mezvinsky, čijom izložbom obilježavamo 27. siječnja, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Njegov je rad nadahnut iskazom Prima Levija iz poglavlja gdje opisuje jedan dobar dan u knjizi „Zar je to čovjek?”

Ovaj američki umjetnik već tri godine živi u Beču i, poput nomada, putuje kontinentima istražujući umjetnost prošlih stoljeća. Preuzima raspoložive sastojke te ih kombinira i stvara novu kompoziciju, novi okus, novu atmosferu.

Promatrajući remek djela iz prošlosti, istražuje studije i skice koje su im prethodile. On umjetnost secira i rastavlja na osnovne elemente, usvaja je i ponovno koristi te naposljetku ponovno sastavlja na posve nov način. U tom novom konceptu uzima značajne, no banalane elemente, a remek djela stavlja u novi kontekst, na taj način stvarajući mininalistički dijalog s majstorima iz prošlosti.

Naslov poglavlja koji je odabrao Primo Levi, a koji preuzima Mezvinsky, odnosi se na prve zrake sunca u Auschwitzu i nadu u preživljavanje koju one predstavljaju. One su zrake, one su nada, one su upozorenje, i na kraju one predstavljaju život i dostojanstvo čovjeka, koje trebamo naučiti cijeniti.

 

Jutrom, kada na trgu za prozivku postrojeni beskrajno dugo čekamo čas polaska na posao, a svaki nam dašak vjetra prodire ispod odjeće pa valovitim ježurcima mili po nezaštićenim tijelima, i sve je uokolo sivo, a i mi smo sivi; jutrom, dok je još mračno, svi propitujemo nebo na istoku, uhodeći prve znakove blagoga godišnjeg doba, a izlazak sunca svakoga se dana tumači: danas nešto ranije od jučer, danas nešto toplije nego jučer; za dva mjeseca, za mjesec dana, studen će nas ostaviti na miru pa ćemo imati neprijatelja manje.

 

Danas je prvi put sunce izašlo živahno i čisto ponad blatna obzora. To je ono poljsko, hladno, bijelo i daleko sunce pa ne grije do pokožicu, ali kada se oslobodilo posljednje magle, neki se žamor pronio nad mnoštvom bez topline; kad sam i ja kroz odjeću oćutio blagu toplinu, shvatio sam kako se može obožavati sunce.

Primo Levi

 

Važno je naglasiti da je preživjelih s brojem na ruci danas  sve manje i zato je potrebno imati na umu da kada i posljednjega preživjelog nestane, u nasljeđu ostaju jedino sjećanje, zapisi i umjetnički izričaj upravo da budući naraštaji ne bi zaboravili! Čini se da bi strašnije od svih logora bilo to da je priča o užasu toga vremena, pomrčini civilizacije i ljudskoga roda ostala neispričana smrtnom prazninom i tišinom bez tragova o istini. Danas je posebno važno skrenuti pozornost i usprotiviti se izostanku sprečavanja sve prisutnijih pokušaja zataškavanja i povijesnoga revizionizma , koji se vješto služe podmuklim i  lažnim mehanizmima obmane.

Izložba se otvara povodom obillježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, 27.siječnja 2017. u 19,00 sati u Francuskom paviljonu (Studentski centar), Savska cesta 25, Zagreb. Izložba će biti otvorena javnosti do 6.veljače 2017. te je ulaz slobodan.

 

Materijali:

Pozivnica

Katalog

Plakat

Fotografije s konferencije za medije

 

 

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb