IZLOŽBA KAO DA IH NEMA: OŽIVLJAVANJE SJEĆANJA NA POLJSKE ŽIDOVE

IZLOŽBA KAO DA IH NEMA: OŽIVLJAVANJE SJEĆANJA NA POLJSKE ŽIDOVE

08.03.2019.

Europa se još uvijek bori sa sjećanjem na milijune Židova pobijenih u Holokaustu, kao i na uništenje židovske civilizacije na europskom kontinentu. „Kao da ih nema“ citat je iz pjesme Jerzyja Ficowskoga “5. kolovoza 1942.” o Januszu Korczaku – znamenitom odgojitelju, koji je ubijen u nacističkom logoru smrti skupa sa židovskom djecom iz njegova sirotišta. Te riječi predstavljaju komentar o stanju u suvremenoj Poljskoj, u kojoj se vodi mnoštvo uzavrelih diskusija o poljsko-židovskim odnosima, premda u Poljskoj gotovo više i nema Židova.

U poljskim gradovima u kojima su Židovi prije Drugoga svjetskog rata činili znatan dio stanovništva, murali su se počeli pojavljivati kao djelo malih grupa urbanih aktivista i aktivistica koje svoje sugrađane žele podsjetiti na njihove nekadašnje susjede, a u suradnji s POLIN-om - Muzejom povijesti poljskih Židova iz Varšave, u Zagrebu će biti predstavljene reprodukcije murala pronađenih po cijeloj Poljskoj, a koji govore o prošlosti tamošnjih Židova koji su činili važan dio poljske kulture i života. 

Izložba će biti održana od 6. do 17. travnja ispred Muzeja suvremene umjetnosti, a murali će biti prikazani na panoima podijeljenim u 12 tematskih cjelina koje na pristupačan način govore o važnosti vraćanja sjećanja u javne prostore.

Izložba je organizirana u suradnji s Institutom Adam Mickiewicz, Varšava, Poljska.

Program je sufinanciran sredstvima Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb