Edukacija mladih

Edukacijska jutra su inovativan program poučavanja mladih naraštaja o holokaustu i prihvaćanju različitosti putem filma, svjedočanstava preživjelih i predavanja stručnjaka. Prvi put održana 2009. godine, nakon 75 programa u šest različitih država danas se može reći da su postala pravi brend, projekt prepoznatljiv sam za sebe i segment Festivala čijim je provođenjem došlo do vidljivog pomaka u društvu. Edukacijska jutra, preporučena od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kao vrijedan izvor informacija za učenike, postala su dio školskog kurikuluma za brojne obrazovne institucije te inspiracija profesorima za uvođenje sličnih programa u sklopu školskog obrazovanja. Impresivnom brojkom od 22.000 mladih koji su prisustvovali dosadašnjim programima može se pohvaliti malo koja institucija u regiji koja se bavi poučavanjem o holokaustu. Vrijednost ovog programa je tim je veća budući da su u njega direktno uključeni preživjeli holokausta, čiji je broj iz godine u godinu sve manji, a oni koji prepričavaju mladima svoja iskustva mogu se nabrojiti tek na prste jedne ruke.

Više o programu pogledajte na linkovima: 

Edukacijsko jutro dr. Daniel Wildmann​ 

Edukacijsko jutro - Svjedočanstvo preživjelog - Branko Lustig, Zagreb 2017.

Edukacijsko jutro - Svjedočanstvo preživjelog - Branko Lusitg, Policijska akademija, Zagreb, 2017.

Edukacijsko jutro - Svjedočanstvo prživjelog - .Dan Dragutin Bar-Sela, Zagreb, 2018.

 

Film i diskusija (FiD) Festivala tolerancije 

Od 2016. godine udruga provodi program za učenike naziva Film i diskusija - FiD. Cilj programa je, putem filma kao medija i diskusije kao sredstva angažmana pojedinca, skrenuti pažnju mladima i senzibilizirati ih na postojanje i oblike netolerancije i diskriminacije te ih potaknuti na promišljanje i djelovanje. Film se može rabiti kao izvanredan pedagoški alat kojim se potiče i otvara razne teme za diskusiju i razgovor, upoznaju strane kulture, nudi se snažno iskustvo i prilika za identificiranje s likovima te potiče razumijevanje svijeta, sadašnjosti i prošlosti ljudi, običaja i kulturoloških vrijednosti i raznolikosti. Nakon gledanja filma najvažnije je podijeliti iskustvo gledanja filma, pružiti priliku mladima za pitanja i odgovore uz stručne osobe potičući mlade da dijele vlastite osjećaje, dojmove i zaključke. 

Program FiD-a obraća se primarno mlađoj populaciji, učenicima viših razreda osnovnih škola te srednjoškolcima i to kontinuirano, tijekom cijele godine. Od njegova pokretanja 2016. godine do sad je održan u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Kninu, Splitu, Slavonskom Brodu, Karlovcu, Poreču, Varaždinu i Dugoj Resi.

Od 2017. programi posvećeni položaju izbjeglica te njihovoj integraciji u društvo provode se u suradnji s UNHCR-om Hrvatske. Upravo su na ovim programima učenici mogli upoznati mladu osobu koja je dobila azil u Hrvatskoj te su se na taj način, kroz osoban pristup mogli emotivno povezati uz ovu temu. Također, zahvaljujući predstavnicima UNHCR-a i Isusovačke službe za izbjeglice koji imaju veliko iskustvo s terena učenici su saznali brojne važne i istinite podatke vezane uz integraciju izbjeglica. Od 2016. do danas na ovom programu je sudjelovalo preko 2000 učenika iz osnovnih i srednjih škola.​

Film i diskusija Festivala tolerancije: Isti, a različiti, 2017., KIC, Zagreb

Film i diskusija Festivala tolerancije: Isti, a različiti, 2017., Art-kino Croatia, Rijeka​ 

Film i diskusija: Nasilje razdvaja, 2016., KIC, Zagreb

 

Film i diskusija (FiD) // Digitalna kino škola 

Program je namijenjen razvijanju empatije, solidarnosti, ali i kritičkoga razmišljanja kod djece i to s pomoću novih tehnologija – gledanjem filmova putem virtualne stvarnosti i preko razigranih računalnih aktivnosti poput programa za kviz i digitalni zid, a sve kako bi se mlade korisnike potaklo na angažman - dok uče, istovremeno se usavršavaju i bivaju nadahnuti uz teme koje radionica obrađuje. Ove godine teme su usmjerene na položaj izbjeglica, a program se odvija uz podršku UNHCR-a Hrvatska.

Na 13. Festivalu tolerancije program će pratiti i u njemu sudjelovati do 300 učenika, podijeljenih po grupama do 30 učenika. Nakon Festivala će se tako razvijen program predstaviti školama diljem Hrvatske. Interaktivni zid pratit će kronološko održavanje programa Film i diskusija, a poslije će se razviti aplikacija i za program Edukacijska jutra o Holokaustu (na programu je od 2009. godine sudjelovalo više od 25.000 učenika).

Dikitalna kino-škola, 13. Festival tolerancije - JFF Zagreb, travanj 2019., kino SC

 

Idemo dalje - selekcija VR filmova 

Iako se primarno vezuje uz industriju zabave virtualna stvarnost više ne živi samo u tom području. Umjetničke instalacije, dokumenti prostora i razdoblja, čitavi svjetovi postaju dostupni publici koja se putem njih od pasivnog promatrača pretvara u aktivne sudionike. VR medij je i medij neposrednijeg iskustva što je za Festival tolerancije posebice zanimljivo, pogotovo kad govorimo o projektima kojima je cilj kod publike pobuditi empatiju, odnosno izazvati katarzu.

MOLITVA MORU
KHALED HOSSEINI
The Guardian VR, 2017, 7’4’’

Inspiriran pričom Alana Kurdija, trogodišnjega sirijskog izbjeglice koji se utopio u Sredozemnom moru, književnik i ambasador dobre volje UNHCR-a, Khaled Hosseini, napisao je ovu pripovijest kojoj je poslije udahnut život pomoću VR tehnologije. U noći uoči fatalnoga putovanja, otac sa sinom lamentira nad njihovim životom prije rata u Siriji i nesigurnoj budućnosti.

OBLACI NAD SIDROM
GABO ARORA, CHRIS MILK
UN, 2015, 8’45’’

Film virtualne realnosti o sirijskoj izbjegličkoj krizi koji su 2015. režirali Gabo Arora i Chris Milk u suradnji s UN-om i Samsungom. U središtu priče je dvanaestogodišnja djevojčica koji živi u izbjegličkom kampu Za'atari u Jordanu, a film je prati kroz jedan njezin uobičajeni dan, od šatora u kojem živi s obitelji do pekare, kompjuterskoga laboratorija i trenutka ulaska u nogometnu momčad kampa. Ovo je inače prvi UN-ov film snimljen u tehnici virtualne stvarnosti.

ŽIVOT U VRIJEME IZBJEGLIŠTVA
ELLEN ANDRIES, THOMAS MADDENS
UNHCR, 2017, 10’27’’

Omar je devetogodišnji sirijski izbjeglica koji boluje od teškoga hormonskog poremećaja. Nakon što je proveo tri godine u izbjegličkom logoru u Libanonu gdje uopće nije liječen, dječak je napokon zbrinut prošle godine u Finskoj. Pridružite se njemu i njegovoj prijateljici Wardi Al-Jawahiry na jedinstvenom VR putovanju u Finsku i provjerite kako se snalazi u svom novom domu. Život u vrijeme izbjeglištva snimljen je u suradnji s The Humanitarian Cooperative i uz potporu Nokije i UNHCR-a.

Program Idemo dalje realiziran je u suradnji s UNHCR Hrvatska.

Kino SC

Magdalena Petruk, Jolanta Laskowska:
Predavanje stručnjakinja iz Državnog muzeja Majdanek (Lublin, Poljska)

11.04.2019. 11:00

Državni muzej Majdanek nastao je na temeljima njemačkoga koncentracijskog logora – KL Lublin. Prvi je to muzej mučeništva i najstariji memorijal žrtvama nacizma čija je misija očuvanje sjećanja i promicanje edukacije o njemačkoj okupaciji Lublina i okolice tijekom Drugog svjetskog rata.

Kino SC

Edukacijsko jutro:
Svjedočanstvo preživjele i projekcija filma '5105, Priča o bijegu iz Mauthausena'

09.04.2019. 11:00

Na ovogodišnjim Edukacijskim jutrima prikazat će se kratki dokumentarno-animirani film '5105, Priča o bijegu iz Mauthausena' nakon kojega će učenici imati priliku iz prve ruke čuti svjedočanstvo preživjele Holokausta, Vesne Domany Hardy.

Studentski centar

Film i diskusija / Digitalna kino-škola (DKŠ)

08.04.2019. 11:00

Program je posvećen je integraciji izbjeglica u društvo, a namijenjen je učenicima viših razreda osnovnih i učenicima srednjih škola.

kino Tuškanac

dr.sc. Łucja Piekarska–Duraj:
LJEPOTICA (PROŠLOSTI) I ZVIJER (SADAŠNJOSTI) U SUVREMENIM FILMSKIM PROJEKTIMA

10.04.2018. 12:00

U njezinom predavanju, nakon osvrta na “Schindlerovu listu”, dr. Piekarska–Duraj ukazat će na opasnosti koje proizlaze iz uljepšavanja prošlosti i utjecaja ovog fenomena na povijesno pripovijedanje. Pravo pitanje ne leži u “stvarnosti” prošlosti, već u današnjim pokušajima njezine interpretacije.

12. 4. 2018., 11:00 , kino Europa

BRANKO LUSTIG, DAN DRAGUTIN BAR-SELA i MILJENKO HAJDAROVIĆ:
SVJEDOČANSTVO PREŽIVJELOG

27.03.2018. 17:00

Kroz životno iskustvo preživjelih, mladima se pruža osoban doživljaj strahota holokausta kako bi iz te tragične epizode svjetske povijesti naučili više o prihvaćanju različitosti i pristupanju svakom čovjeku kao pojedincu vrijednog poštovanja. Edukacijska jutra uče mlade kako da jasno i glasno kažu „Nikada više“!

Kino Tuškanac

Dr. Daniel Wildmann:
Željena tijela: ideal arijevske muškosti

12.04.2017. 12:00

Daniel Wildmann ovogodišnji je gost predavač koji će posjetitelje upoznati s utjecajem buržujske kulture na nacizam 30.-ih godina dvadesetog stoljeća. Wildmann je po vokaciji povjesničar i filmski stručnjak te je također direktor Leo Baeck Instituta u Londonu te predavač na Sveučilištu...

Kino Europa

Branko Lustig:
"Svjedočanstvo preživjelog"

10.04.2017. 11:00

Branko Lustig predsjednik je Festivala tolerancije i slavni filmski producent. Tijekom svoje dugogodišnje karijere dobio je brojne nagrade (uključujući Oscare i nagrade BAFTA-e za filmove 'Schindlerova lista' i 'Gladijator' te jednog Emmyja)...

2. Festival tolerancije Crna Gora / Podgorica, KIC (Velika sala)

Mirko Ilić:
Simboli mržnje

31.05.2016. 11:00

Mirko Ilić, svjetski poznati grafički dizajner, ilustrator i predavač, održat će multimedijalno predavanje u sklopu kojeg će govoriti o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj na javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire.

2. Festival tolerancije Crna Gora / Podgorica, KIC (Velika sala)

Branko Lustig:
Svjedočanstvo preživjelog

30.05.2016. 12:00

Program će započeti prikazivanjem “Tajni rata” (Secrets of War, 2014., 95 min), višestruko nagrađivanog filma za mlade čija je radnja smještena u malom nizozemskom gradiću za vrijeme Drugog svjetskog rata. Poslije filma gosp.

Turneja, Zagreb, Centar za kulturu Dubrava

Branko Lustig:
Svjedočanstvo preživjelog

05.05.2016. 11:00

Edukacijsko jutro namijenjeno učenicima prvih razreda srednjih škola održalo se 5. svibnja u  Centru za Kulturu Dubrava. Program je započeo prikazivanjem “Tajni rata” (Secrets of War, 2014., 95 min), višestruko nagrađivanog filma za mlade čija je radnja smještena u malom nizozemskom...

10. Festival tolerancije Zagreb, Kino Europa

Branko Lustig:
Svjedočanstvo preživjelog

14.04.2016. 11:00

Pogledajte dio predavanja: Edukacijsko jutro namijenjeno učenicima prvih razreda srednjih škola održalo se 14. travnja u kinu Europa s početkom u 11 sati. Program će započeti prikazivanjem “Tajni rata” (Secrets of War, 2014.

10. Festival tolerancije Zagreb, Kino Europa

Mirko Ilić:
Simboli mržnje

11.04.2016. 11:00

Pogledajte isječak s predavanja: Jedno Edukacijsko jutro namijenjeno učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola te studentima i općoj populaciji održalo se 11. travnja u kinu Europa s početkom u 11 sati.

10. Festival tolerancije Zagreb, Kino Tuškanac

Frank Stern:
Sjećanje kroz film

11.04.2016. 11:00

Drugo Edukacijsko jutro namijenjeno istoj dobnoj skupini, učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola te studentima održat će se 11. travnja u kinu Tuškanac s početkom u 11 sati. Predavač će biti Frank Stern, profesor vizualne kulture i suvremene povijesti na Sveučilištu...

Turneja, Zadar

Branko Lustig:
Svjedočanstvo preživjelog (Zadar)

18.03.2016. 10:00

Edukacijsko jutro namijenjeno učenicima prvih razreda srednjih škola održalo se 18. ožujka u Zadru. Program je započeo prikazivanjem “Tajni rata” (Secrets of War, 2014., 95 min), višestruko nagrađivanog filma za mlade čija je radnja smještena u malom nizozemskom gradiću za vrijeme...

Turneja, Knin, OŠ Domovinske zahvalnosti

Branko Lustig:
Svjedočanstvo preživjelog (Knin)

17.03.2016.

Edukacijsko jutro namijenjeno učenicima prvih razreda srednjih škola održalo se 17. ožujka u Kninu. Program je započeo prikazivanjem “Tajni rata” (Secrets of War, 2014., 95 min), višestruko nagrađivanog filma za mlade čija je radnja smještena u malom nizozemskom gradiću za vrijeme...

2.Festival tolerancije Ljubljana, Mini Teater

Frank Stern:
Sjećanje kroz film

20.01.2016. 10:00

Frank Stern usavršio se u držanju predavanja uz pomoć kratkometražnih filmova, čije priče i vizualnu moć smatra iznimno važnim sredstvima za poučavanje i dopiranje do mlađih generacija, na taj način omogućavajući nove dimenzije učenja povijesti i emocionalne identifikacije.

2. Festival tolerancije Ljubljana, Mini teater

Mirko Ilić:
Simboli mržnje

19.01.2016. 11:00

Predavanje gosp. Mirka Ilića, ilustratora, grafičkog dizajnera i predavača već tri godine puni dvorane, a sudionika i zainteresiranih je svake godine sve vise i vise. O simbolima mržnje progovara kroz brojne publikacije, kao i predavanja u regiji...

2. Festival tolerancije Ljubljana

Branko Lustig:
Svjedočanstvo preživjelog

18.01.2016. 11:00

Branko Lustig, preživjeli Holokausta i predsjednik Festivala tolerancije, održat će predavanje o vlastitom iskustvu iz koncentracijskih logora nacističkog režima.  Upravo ono mora biti upozorenje budućim generacijama.

Turneja, Glina, OŠ Glina

Branko Lustig:
Svjedočanstvo preživjelog (Glina)

14.01.2016. 10:00

Edukacijsko jutro namijenjeno učenicima prvih razreda srednjih škola održalo se 14. 1. u OŠ Glina. Program je započeo prikazivanjem “Tajni rata” (Secrets of War, 2014., 95 min), višestruko nagrađivanog filma za mlade čija je radnja smještena u malom nizozemskom gradiću za vrijeme...

Turneja, Pešćenica, Centar za kulturu Pešćenica

Branko Lustig:
Svjedočanstvo preživjelog (Pešćenica)

17.12.2015.

Edukacijsko jutro namijenjeno učenicima prvih razreda srednjih škola održalo se 17. 12. u Centru za kulturu Pešćenica. Program je započeo prikazivanjem “Tajni rata” (Secrets of War, 2014., 95 min), višestruko nagrađivanog filma za mlade čija je radnja smještena u malom nizozemskom...

Turneja, Trešnjevka, Centar za kulturu Trešnjevka

Branko Lustig:
Svjedočanstvo preživjelog (Trešnjevka)

16.12.2015. 10:00

Edukacijsko jutro namijenjeno učenicima prvih razreda srednjih škola održalo se 16. 12. u Centru za kulturu Trešnjevka. Program je započeo prikazivanjem “Tajni rata” (Secrets of War, 2014., 95 min), višestruko nagrađivanog filma za mlade čija je radnja smještena u malom nizozemskom...

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb