Dokumentarni filmovi i Karl Markovics obilježili drugi dan Festivala tolerancije

Dokumentarni filmovi i Karl Markovics obilježili drugi dan Festivala tolerancije

10.04.2017.

„Festival tolerancije iznimno je važan, osobito u ovim danima kada je fašizam ponovo aktualan i kada se negiraju se njegove posljedice. Svih ovih 25 godina događaji poput onih u Jasenovcu pokušavaju se sakriti što je više moguće, gurnuti pod tepih. U školskim udžbenicima se o tome ne piše, djecu se tome ne uči. I to je jedan od razloga što nakon 50 godina ponovo govorim o ovoj temi i želim naučiti djecu o zločinima u Jasenovcu. Ovaj film je prepun činjenica o tim zločinima. Film će se prikazivati 22. travnja, na dan spomena na proboj zarobljenika u Jasenovcu, ali to nažalost neće biti dan kada će narod biti ujedinjen da oda počast žrtvama u Jasenovcu“, kazao je Bogdan Žižić, redatelj „Jasenovačkog mementa“ zagrebačkoj publici nakon projekcije filma.

Također gosti dokumentarnog programa bile su politolog Anna Von Armin i Barbara Groβe s osobnim iskustvom iz političkog zatvoreništva u Istočnoj Njemačkoj, što je i tema filma „Jedan dan kao jedna godina“.

Gosti iz Poljske Marek Tomasz Pawlowski i Malgorzata Walczak dodatno su predstavili svoj dirljiv film „Dodir anđela“ o sudbini židovske obitelji u Auschwitzu.

Poslijepodne u kinu Europa bilo je rezervirano za gosta Karla Markovicsa i projekcije njegovih dvaju filmova „Magla u kolovozu“, u kojem se pojavio u sporednoj ulozi te „Supersvijet“, koji je režirao.  

Nakon „Magle u kolovozu“, potresne priče o bistrom dječaku koji je ranih četrdesetih eutanaziran na odjelu za psihijatriju u Njemačkoj, Markovics je rekao kako su nacisti eutanaziju doveli do zastrašujućih razmjera.

„Politika koju su provodili nacisti bila je generalna proba za holokaust. Nacisti su željeli vidjeti koliko daleko mogu ići šireći svoju propagandu i hoće li ju i do koje mjere društvo prihvatiti. To su isprobavali na mentalno hendikepiranima, na slabima i na djeci. U jednu ruku društvo i danas diskriminira mentalno bolesne i osobe s invaliditetom i apsolutno sam za to da ta diskriminacija nestane i da se takvi ljudi zapošljavaju. U Austriji postoji zakon koji kaže da ako tvrtka ima više od stotinu zaposlenih mora zaposliti osobu s invaliditetom. Taj zakon pomaže, ali još će više pomoći ako otvorimo svoje umove i ako društvo shvati da trebamo tim ljudima pomoći da normalno žive.“

U ponedjeljak ujutro očekuje nas tradicionalno Edukacijsko jutro s Brankom Lustigom koji će svoje osobno iskustvo iz nacističkih logora podijeliti s mladima nakon projekcije filma „Fannyno putovanje“.

U KIC-u u 19:30 organizira se okrugli stol pod nazivom „Redakcije pod paljbom“ koji će se baviti izloženosti novinara i novinarki pritiscima, prijetnjama i nasilju te huškanju uperenog ka medijima.

Ovogodišnja serija diskusija započinje temom o međunarodnoj trgovini oružjem. Na diskusiji naslovljenoj „Vojna industrija - najveći ratni profiteri" danas u 19 u kinu Tuškanac  sudjelovat će vojni analitičar Igor Tabak, novinar, pisac i aktivist Ratko Martinović i sudski vještak za balistiku, vatreno i hladno oružje Dubravko Gvozdanović.

Partneri
Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb