Opera Brundibár u HNK Zagreb

Opera Brundibár u HNK Zagreb

Operu „Brundibár“, češkog skladatelja Hansa Kráse, (1899-1944) s libretom Adolfa Hoffmeistera, u original su izvodila djeca Terezina, koncentracijskog logora u okupiranoj Čehoslovačkoj.  Krása i Hoffmeister napisali su operu 1938., a probe su započele 1941. godine u židovskom sirotištu u Pragu, koje je služilo za privremeno obrazovanje djece koja su zbog rata odvojena od roditelja. U zimu 1942. opera je prvi put odigrana u sirotištu, kada su skladatelj Krása i scenograf František Zelenka već bili u Terezinu. Do srpnja 1943. gotovo sva djeca izvornog zbora i osoblja sirotišta odvedena su u Terezin gdje su ponovno ujedinjeni s Krásom odigrali  Brundibár čak 55 puta u godinu dana.

Brundibár je poslužio i za potrebe  za nacističkog propagandnog filma „Theresienstadt. Ein Dokumentarfilm aus dem jüdischen Siedlungsgebiet“ (Terezin: Dokumentarni film iz židovskog naselja). Svi sudionici produkcije filma ukrcani su u kamione i poslani u Auschwitz čim je snimanje završeno. Većina je život završila u plinskim komorama odmah po dolasku, uključujući djecu, skladatelja Krása i glazbenike, a dječja opera “Brundibár“, koju je Krása ponovno rekonstruirao u Terezínu, srž je jedne izvanredne ostavštine.

Uz redatelja Krešimira Dolenčića i Kristinu Grubišu, iza hrvatske izvedbe „Brundibára“ su producentica Nataša Popović, Ana Tonković Dolenčić i Marija Tonković koje su napisale hrvatsku verziju libreta, Zvjezdice-Choral studio pod umjetničkim vodstvom Zdravka Šljivca, te glumci Zoran Pribičević i Božidar Peričić.

Praizvedba hrvatske opere održana je 27. siječnja 2018. na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta ispred Prve hrvatske tvornice ulja u Zagrebu.

Opera u HNK Zagreb izvodi se povodom 80. godišnjice smrti Lee Deutsch, hrvatske dječje glumice židovskog podrijetla, umrle u svibnju 1943. nakon što su ustaške vlasti u suradnji s Nijemcima provele konačnu deportaciju Židova s prostora Nezavisne Države Hrvatske u koncentracijski logor Auschwitz. Lea je imala samo 16 godina kada je njezin život tragično prekinut za vrijeme transporta Židova prema koncentracijskom logoru. Na dvjema izvedbama, u utorak, 19. rujna u 17:00 i 19:00 sati prisustvovati će više od 1400 gostiju.

Predstava se izvodi uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Zagreba. Partneri na projektu su Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Jadran film d.o.o.

Objavljeno: September 15th, 2023

Search