Djevojka u rijeci: Cijena oprosta

Djevojka u rijeci: Cijena oprosta

Režija: Sharmeen Obaid-Chinoy

Vrijeme prikazivanja: 13.04.2016. 18:00

Kino prikazivanja: Kino Europa

Vrijeme trajanja: 40 min

Nagrade: Academy Awards, USA 2016 Won an Oscar for Best Documentary, Short Subject

Sinopsis:

Preko 1000 žena je ubijeno u ime časti svake godine u Pakistanu. "Djevojka u rijeci: Cijena oprosta" prati priču rijetke preživjele koja se zaljubi i ostane živa da ispriča svoju priču. Ispričano kroz objektiv istinite ljubavne priče "Djevojka u rijeci: Cijena oprosta" je oštro proispitivanje kontradikcija između modernizacije i tradicije unutar Pakistanskog društva. U ovom vrhunskom djelu riskantnog novinarskog istraživanjae Sharmeen Obaid-Chinoy otkriva kompleksne i nasilne sile s kojima se žene Pakistana suočavaju, kao i sukobljavajuća tumačenja Islama i kako se odnosi prema ljudskim pravima i obiteljskoj časti.

U Pakistanu, više od 1000 žena godišnje, za koje se smatra da su ugrozile čast svojih obitelji su hladnokrvno kamenovane ili ustrijeljene.

Još tragičnije, žrtve koje prežive ove napade su pod pritiskom Starješina u zajednici da oproste svojim napadačima kako bi donijele red i mir među susjede, i da odriješe počinitelje krivnje. Grupe Skupine za ljudska prava u Pakistanu trenutno lobiraju za nove zakone koji bikako bi za štitili ženeo od ubijanja iz časti.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel./Fax: 385 1 48 136 58
e-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb