Abeceda straha

Abeceda straha

Režija: John Albert Jansen

Vrijeme prikazivanja: 14.04.2016. 18:00

Kino prikazivanja: Kino Tuškanac

Vrijeme trajanja: 56 min

Nagrade: Best directing at Astra Film Festival/Romania Oct. 2015, nomination Best short documentary Netherlands Film Festival Sept 2015

Sinopsis:

Dokumentarac o rumunjsko-njemačkoj nobelovki Herti Müller: njenim kolažima, njenim traumama i njenim strahovima.

Rumunjsko-njemačka pjesnikinja Herta Müller (1953) je dobila Nobelovu nagradu za književnost u 2009. godini. Müllerini roditelji su bili Rumunji iz njemačkog govornog područja. Njezin otac je služio u njemačkom SS za vrijeme Drugog svjetskog rata, a majka joj je bila zatvorena u Sovjetskom radnom logoru nakon rata. Njene vlastite studije i odrasli život su bili u sijeni represije Ceausescuovog režima i kontinuiranog maltretiranja od Securitate. Strahovi i traume koje proizlaze iz tih iskustava u velikoj mjeri i dalje dominiraju njenim životom.

Kad Herta Müller ne radi na romanu, ona sastavlja tzv 'kolaž pjesama'. Zbunjenosti i strah koji karakteriziraju njenu prozu također prožimaju njenu poeziju.

Abeceda straha je potraga za korijenima njenog rada, smrtni strah i žeđ za životom koji prožimaju sve njene radove. To je film o životu u strahu, s književnošću kao jedinim oružjem.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel./Fax: 385 1 48 136 58
e-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb