Novosti

Projekcije radova mladih filmaša u Kostajnici

Kostajnica

Projekt snimanja triju kratkometražnih filmova mladih filmaša iz Banovine došao je do kraja. Radovi učenika filmskih grupa premijerno su prikazani u utorak, 31. siječnja u Osnovnoj školi Davorina Trstenjaka u Hrvatskoj Kostajnici.
Na projektu, čijoj su realizaciji znatno doprinijeli Festival židovskog filma Zagreb the UNHCR Hrvatska, sudjelovali su učenici OŠ Dvor, OŠ Katarine Zrinski iz Mečenčana te OŠ Davorina  Trstenjaka. Učenici ovih škola su u svibnju bili prisutni na zagrebačkim Edukacijskim jutrima na predavanju gospodina Branka Lustiga o važnosti tolerancije i skladnog suživota. Upravo je tolerancija postala temom njihovih filmskih uradaka.
Članovi Festivala židovskog filma prisustvovali su i aktivno sudjelovali u svim razvojnim fazama projekta, omogućivši mladim filmašima da u vlastitim školama uče od istaknutih stručnjaka. Tako je gosp. Lustig učenicima pomogao u razradi scenarija i plana snimanja, gosp. Almir Fakić ih je podučio o filmskoj rasvjeti, dok im je gosp. Staša Čelan dao mnogo korisnih savjeta o montaži. Zahvaljujući ljubaznosti kolega iz tvrtke HSM Informatika, polaznici filmskih grupa imali su mogućnost raditi na paketu Adobe Premiere CS5.5.
Članovi Festivala židovskog filma te UNHCR-a Hrvatska nazočili su premijeri filmova „Ipak…“ učenika OŠ Dvor, „New Page Of Life“ OŠ D. Trstenjaka te „Tolerancija“ OŠ K. Zrinski.
Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali na ovom projektu te s radošću najavljujemo da ćemo ove filmove aplicirati na dječje filmske festivale.

top