O festivalu

FESTIVAL ŽIDOVSKOG FILMA

Festival židovskog filma je filmska odnosno kulturna manifestacija koja kroz sve segmente zagovara multikulturalni dijalog te kroz filmski medij educira o židovskoj kulturi, Holokaustu te toleranciji i zajedničkim vrijednostima kao temeljima sretnog suživota u nacionalno i vjerski različitim okruženjima.

Ono što ovaj festival opisuje kao jedinstven u svijetu jest posvećenost temi Holokausta te edukacija svih naraštaja, a posebice djece školske dobi, kroz različita predavanja i radionice. Filmski program sastoji se od igranih, dokumentarnih i kratkih filmova s temom Holokausta, dok su večernje projekcije odabir filmova najvećim dijelom novije izraelske produkcije.

No, Festival, osim filmskog programa, nudi i brojne druge popratne sadržaje. Edukacijska jutra pokrenuta su 2009. godine s ciljem da se učenicima i studentima približi tragedija Holokausta te da ih se kroz tu prizmu poduči o vrijednosti tolerancije i prihvaćanja različitosti. Danas se ovaj obrazovni program organizira i izvan Zagreba, a dosad mu je prisustvovalo više od 4000 mladih. Međunarodna filmska radionica (ITW), pokrenuta 2008. godine, je edukativno- praktična radionica u sklopu koje desetero mladih filmaša iz cijeloga svijeta uče tajne filmskog zanata od znamenitih domaćih i međunarodnih predavača.

Također, u sklopu Festivala se svake godine organizira i izložba. Festivalski programi besplatni su za sve posjetitelje i sudionike. Festival organizira samostalna neprofitna Udruga „Festival suvremenog židovskog filma“ iz Zagreba.

Svake godine Festival posvećujemo jednoj ideji pa je tako treći Festival židovskog filma bio organiziran na temu „Djeca – stradalnici u Holokaustu i ratovima“, četvrti „Pravednici među narodima“, a peti „Žene u Holokaustu“. Sukladno s temom, oblikovali smo filmski program i sve popratne sadržaje koji su je konceptualno pratili.

Festival židovskog filma Zagreb prvi je put u Hrvatskoj organiziran 2007. godine. Festival je prve godine trajao tri dana, a sljedeće dvije proširen je na pet dana. Interes javnosti za Festival iz godine u godinu raste, tako je od prve godine kad je broj posjetitelja bio 2.000, u četvrtoj godini taj broj narastao na gotovo 7.000, a u petoj na 8.000 posjetitelja i sudionika u programu što je, prikazano u postotcima, povećanje od 400% u svega pet godina.

Šesti Festival židovskog filma – FESTIVAL TOLERANCIJE

Šesti Festival židovskog filma održat će se u kinu Europa u terminu od 20. do 26. svibnja 2012. godine u Zagrebu. Organizirat će se na temu „Tolerancija“ i bit će posvećen toleranciji u punom smislu riječi, značenju tolerancije u okvirima stradanja i borbe za život te u okviru suživota u najširem smislu. Na filmskom platnu zagrebačkog kina Europa u sedam dana trajanja Festivala prikazat ćemo pedesetak filmova hrvatske i strane produkcije u kategorijama kratkog, dokumentarnog i igranog filma. Većim dijelom odabrani filmski program nosi i renomirana filmska priznanja sa svjetskih festivala. Nastavno na rast i posjećenost Festivala, vjerujemo da ćemo imati priliku ugostiti i mnoge ugledne predstavnike Sedme umjetnosti.

Izrazito smo ponosni na činjenicu da smo na prošlogodišnjem, 5. Festivalu židovskog filma imali čast ugostiti učenika jednog od najpopularnijih svjetskih redatelja, Stevena Spielberga. Osim filmskog programa, Festival će obilježiti i popratni sadržaj – međunarodna filmska radionica (koja iz godine u godinu postaje sve poznatiji popratni program našeg Festivala s brojnim međunarodnim sudionicima), obrazovni program o Holokaustu za osnovne i srednje škole te studente, okrugli stolovi te bogat glazbeni program, kao i tematske izložbe.
Ovakvim jedinstvenim festivalom grad Zagreb i Republika Hrvatska postaju domaćinom jedinog filmskog festivala na svijetu koji je svoje djelovanje usmjerio na edukaciju mladih, s posebnim naglaskom na prenošenje istine o Holokaustu, razvijajući toleranciju i razumijevanje različitosti te promičući pravo svakog pojedinca na život.

Organizator Festivala

Udruga Festival suvremenog židovskog filma, skraćenog naziva FSŽF Zagreb, neprofitna je nevladina udruga, osnovana 2008. godine u Zagrebu, sa svrhom obavljanja svih poslova vezanih uz pripremu programa i organizaciju Festivala židovskog filma Zagreb (Zagreb Jewish Film Festival). Osim glavnog cilja sadržanog u predstavljanju inovativnih i visokokvalitetnih filmova židovske tematike te razmjene kulturnih dostignuća suvremene filmske umjetnosti i opće kulturne djelatnosti, udruga potiče multikulturalni dijalog, volonterski rad te okuplja ljubitelje filma od profesionalaca do amatera i samih filmofila.

Udruga je kao pravna osoba upisana u registar Udruga pri Gradskom uredu za opću upravu. Udruga je otvorena prema svim osobama, a članstvo je dobrovoljno. Članom se može postati sukladno odredbama Statuta potpisom pristupnice u sjedištu Udruge i uplatnom godišnje članarine.

Tko je tko

BRANKO LUSTIG
(Osijek, 1932.)  počasni predsjednik Festivala
Najpoznatiji je kulturni poslanik Republike Hrvatske u svijetu te brojnim svjetskim nagradama nagrađivani producent (Oskar za filmove Schindlerova lista i Gladijator). Dugi niz godina djeluje u Hollywoodu te kao član Akademijine komisije za kandidaturu filmova za nagradu Oscar sudjeluje u njezinu radu. Karijeru je započeo kao pomoćnik direktora Jadran filma te je sudjelovao na gotovo svim stranim produkcijama filmova na području bivše Jugoslavije. U Americi je blisko surađivao s istaknutim redateljima kao što su Steven Spielberg, Ridley Scott i ostali.
U lipnju 2009. godine primio je počasni doktorat od Sveučilišta u Zagrebu za izniman doprinos filmskoj umjetnosti i promociji hrvatskog filma u svijetu.
Zbog svoje izuzetne stručnosti, ali i židovskog podrijetla i iskustva u najzloglasnijim nacističkim logorima, pokazuje veliko zanimanje i poznavanje židovskog filma te se kao volonter angažirao na zagrebačkom Festivalu židovskog filma u svojstvu predsjednika festivala.

NATAŠA POPOVIĆ
(Zagreb, 1974.) direktorica Festivala
Diplomirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, smjer dizajn. Dugi niz godina djeluje u struci, a svoju ljubav prema filmu koristi i usmjerava kroz organizaciju Festivala židovskog filma. Na inicijativu i prijedlog Vesne Domany Hardy, 2007. godine, prihvatila je poziv te u suradnji s UK Jewish Film Festivalom iz Londona pokreće prvi Festival židovskog filma u regiji. Od 2007. godine svoje djelovanje u potpunosti posvećuje organizaciji i razvoju filmsko-festivalske scene u Zagrebu i šire.

SANJIN KAŠTELAN
(Rijeka, 1977.) voditelj projekta
U Rijeci završava osnovnu i srednju školu. U Zagrebu upisuje dvopredmetni studij na Filozofskom fakultetu, smjerovi hungarologija i filozofija, koji završava 2002. godine. Od 2000. radi u multimedijalnom institutu MAMA te sezonski kao predstavnik turističke agencije iz Budimpešte, HBC. Godinama radi na brojnim renomiranim festivalima (25 FPS, ZFF, HRFF, Mliječni zub) u uredu za goste i kao koordinator volontera. 2004. godine polaže državni ispit za turističkog vodiča za Zagreb i Zagrebačku županiju za mađarski i njemački jezik. Posljednjih godina radio je u marketinškim agencijama kao account manager. U slobodno vrijeme ima redovite DJ nastupe (Dj Itch) u gotovo svim većim klubovima u Zagrebu (klubovi, koncerti, festivali) te klubovima u Rijeci i Koprivnici.
sanjin.kastelan@jff-zagreb.hr

STAŠA ČELAN
(Split, 1969.) voditelj projekta međunarodne filmske radionice Talent Workshop
Nakon završene osnovne i srednje škole u Splitu dolazi u Zagreb na studij filmske i TV montaže pri Akademiji dramske umjetnosti. Do danas se potpisuje kao montažer na 6 dugometražnih igranih filmova, dugometražnim dokumentarcima, igranim serijalima te desecima kratkih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova. Usporedno s filmskim djelovanjem aktivno se bavi i TV formama, režira i montira brojne glazbene spotove, reklame, namjenske filmove, režira TV emisije (“Po ure torture“, “Ništa osobno“…).
2000. godine osvaja posebnu nagradu za režiju filma „Milenij“ na Požeškom festivalu jednominutnog filma. Svojedobno je pisao filmske osvrte u „Hrvatskom filmskom ljetopisu“ i „Hrvatskom vijencu“. Već 15 godina aktivan je u Kino klubu Zagreb kao predavač na filmskim radionicama i mentor mladim filmašima. Do danas je održao više od stotinu filmskih radionica diljem Hrvatske. Uz Irenu Marković, osnivač je mlade filmske produkcijske kuće „Focusmedia“ d.o.o. usmjerene prvenstveno na proizvodnju nezavisnih filmskih uradaka. U 2010. godini aktivno se uključuje u organizaciju Međunarodne filmske radionice Talent Workshop i postaje menadžer projekta.

LUKA RINČIĆ
(Zagreb, 1982.) koordinator obrazovnog programa
Nakon maturiranja u Prvoj gimnaziji, upisuje Fakultet političkih znanosti, studij politologije, koji završava 2006. godine. Karijeru započinje u nevladinoj neprofitnoj organizaciji GONG. Od 2009. godine radi kao novinar za Poslovni dnevnik, da bi se u travnju 2011. godine priključio udruzi Festival suvremenog židovskog filma kao koordinator Edukacijskih jutara. Iza sebe ima dva uspješno organizirana Edukacijska jutra u sklopu 5. Festivala židovskog filma te organiziranu turneju po hrvatskim gradovima (Čakovec, Osijek, Vukovar) u rujnu 2011. godine.
luka.rincic@jff-zagreb.hr