Novosti

Najboljim filmovima Festivala publika je proglasila ‘Izgubljeno vrijeme’ i ‘Mlohave ruke’

Među 54 prikazana filma 6. Festivala židovskog filma publika je dala svoj glas za ponajbolje naslove – prema njihovom sudu, najbolji igrani su njemački film ‘Izgubljeno vrijeme’ redateljice Anne Justice te francuski film ‘Sarin ključ’ kojim je i otvoren Festival, a među dokumentarnim naslovima isti broj glasova osvojili su Nickyjeva obitelj’ slovačkog redatelja Mateja Minača i izraelski film Mlohave ruke’ redatelja Ofera Inova.

‘Izgubljeno vrijeme’ je neobična ljubavna priča smještena u 1944. godinu, a govori o bijegu zatvorenika i njegove židovske djevojke iz njemačkog logora u Poljskoj. ‘Sarin ključ’ je priča o američkoj novinarki s adresom u Parizu koja prilikom pisanja članka o zloglasnoj Vel’ d’Hiv raciji istražuje tragičnu sudbinu jedne židovske obitelji. Dokumentarac ‘Nickyjeva obitelj’ inspiriran je nevjerojatnim likom i djelom Nicholasa Wintona, britanskog bankara koji je netom prije početka Drugog svjetskog rata spasio 669 židovske djece u Čehoslovačkoj. Ovaj film ujedno je i posljednji uradak iz Minačeve trilogije o spomenutom događaju. Film ‘Mlohave ruke’ prati kreativni proces stvaranja plesne predstave u izvedbi skupine živopisnih, energičnih žena od 72 do 82 godine starosti koje hrabro prkose teškoćama i zahtjevima umjetnosti plesa. Istovremeno, te iskrene i osviještene žene otvoreno dijele svoja osobna iskustva i osjećaje vezane uz starenje.

Na subotnjem zatvaranju predstavljena su i dva kratkometražna igrana filma realizirana u sklopu Međunarodne filmske radionice: ‘Something borrowed, something blue’ i ‘Sense’.  Stručni žiri u sastavu Igor Mirković, Rajko Grlić i Dana Budisavljević boljim je proglasio film‘Something borrowed, something blue’nastao pod supervizijom Silvestra Kolbasa, a po scenariju Marije Škrlec. Ekipu filma su činili: Nataliya Ilchuk iz Ukajine(režija), Manuela Borza iz Rumunjske (montaža), Smiljka Guštak iz Hrvatske (fotografija), Marko Crnogorski iz Makedonije (asistent režije), Erik Lončar (zvuk).

top