Edukacijska jutra

BRANKO LUSTIG / 24. 5. 2012. 12 h / KINO EUROPA

Namijenjeno učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola te prvih razreda srednjih škola

O PROGRAMU

Program se sastoji od tri dijela:

  • projekcije filma Posljednji let Petra Ginza (The Last Flight of Petr Ginz)
  • predavanja gospodina Lustiga o njegovu iskustvu iz zloglasnih koncentracijskih logora te o važnosti tolerancije, međusobnog uvažavanja i prihvaćanja različitosti te predavanja gospodina Terencea Pikea, predstavnika UNHCR-a u Hrvatskoj
  • diskusije s učenicima

Pozivamo vas da budete dijelom ovog iznimnog predavanja te da sudjelovanjem u diskusiji pomognete u širenju tolerancije i prihvaćanja različitosti. Ulaz je slobodan.

O PREDAVAČU

Branko Lustig je najpoznatiji kulturni poslanik Republike Hrvatske u svijetu te brojnim svjetskim nagradama nagrađivani producent (Oskar za filmove Schindlerova lista i Gladijator). Dugi niz godina djeluje u Hollywoodu, a kao član Akademijine komisije za kandidaturu filmova za nagradu Oskar sudjeluje u njezinu radu. Karijeru je započeo kao voditelj snimanja u Jadran filmu te je sudjelovao u gotovo svim stranim produkcijama filmova na području bivše Jugoslavije kao glavni organizator i direktor filma. U Americi je blisko surađivao s istaknutim redateljima kao što su Steven Spielberg, Ridley Scott i ostali. U lipnju 2009. godine primio je počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu za izniman doprinos filmskoj umjetnosti i promociji hrvatskog filma u svijetu. Predavač je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu na odjelu produkcije. Zbog svoje izuzetne stručnosti, ali i židovskog podrijetla i iskustva u najzloglasnijim nacističkim logorima, pokazuje veliko zanimanje i poznavanje židovskog filma te se kao volonter angažirao na zagrebačkom Festivalu židovskog filma u svojstvu predsjednika Festivala. Svoje djelovanje predsjednika Festivala proširuje i predavanjima na temu Holokausta koja drži učenicima i studentima diljem Hrvatske.

FILM

Posljednji let Petra Ginza / The Last Flight of Petr Ginz

SAD, 2012., režirali: Sandra Dickson i Churchill Roberts, 65 min

Do 14. godine, Petr Ginz je napisao 5 novela te vodio dnevnik o nacističkoj okupaciji Praga. Do 16. godine već je proizveo više od 170 slika i crteža, napisao brojne kratke priče, u tajnosti uređivao časopis u logoru Theresienstadt te je odveden u plinsku komoru u Auschwitz. Ova je priča i tužna i nadahnjujuća, prikazujući kako mašta i kreativni izričaj jednog dječaka predstavljaju ono najbolje u ljudima.

JOHANN CHAPOUTOT / 21. 5. 2012. 12 H / K. EUROPA

BRANKO LUSTIG / 24. 5. 2012. 12 h / KINO EUROPA