Edukacijska jutra

Edukacijska jutra su jedan od najvažnijih segmenata Festivala. Cilj ovoga projekta je približiti mladima tragediju Holokausta, na njima razumljiv način, kroz prizmu stradavanja prvenstveno židovskog naroda, ali i općenito svih onih koji u Drugom svjetskom ratu nisu imali sreće biti, po nacistima, „prave“ rase. Ovaj program pruža obrazovno iskustvo kroz koje učenici i studenti mogu shvatiti koji su događaji doveli do pojave Holokausta. Omogućava im uvid u brojne povijesne, socijalne, religijske, političke i ekonomske faktore koji su kumulativno rezultirali Holokaustom.

Povijest Holokausta predstavlja vrlo učinkovito područje za preispitivanje osnovnih moralnih pitanja. Kroz proučavanje Holokausta, učenici mogu shvatiti vrijednost potrebe za njegovanjem i zaštitom demokratskih vrijednosti, kao i razumjeti značaj tolerancije. Učenici mogu shvatiti (uvijek i shvate!) da šutnja i ravnodušnost prema patnjama drugih mogu dovesti do ponavljanja velikih nepravdi iz prošlosti.
Kroz diskusiju i razmjenu mišljenja, mladi shvaćaju da su prihvaćanje različitosti i poštivanje drugačijeg jedini ispravni način života u modernom svijetu.

Postoje dva tipa Edukacijskih jutara. Prvi je namijenjen učenicima osnovnih škola. Uobičajeno trajanje ovog programa je dva sata, a sastoji se iz tri dijela: prikazivanja za djecu prikladno odabranog i uz Holokaust tematski vezanog filma; predavanja našega počasnog predsjednika i dvostrukog dobitnika nagrade Oscar, gospodina Branka Lustiga, o njegovim iskustvima iz zloglasnih koncentracijskih logora te o važnosti tolerancije, prihvaćanja različitosti i harmoničnog suživota pripadnika različitih nacionalnosti, rasa, religija; nakon čega slijedi diskusija s učenicima.

Također postoje i Edukacijska jutra namijenjena učenicima srednjih škola te studentima, a koja u pravilu vode strani gostujući predavači. Kao prijašnje znamenite predavače, istaknuli bismo gospodu Andreasa Maislingera i Franka Sterna. Gospodin Maislinger, austrijski povjesničar i politički znanstvenik, je bio predavač na Edukacijskim jutrima u Zagrebu 2010. godine. On je osnivač Braunauških dana suvremene povijesti, član osnivačkog odbora austrijsko – izraelskog društva Tirol, bivši profesor na Sveučilištu u Innsbrucku, Sveučilištu u New Orleansu, Humboldtovom sveučilištu u Berlinu, koji je, zajedno s gospodinom Lustigom, nagrađen Nagradom za životno postignuće na godišnjoj večeri Muzeja Holokausta u Los Angelesu. Gospodin Stern, austrijski profesor filma, moderne njemačke povijesti i kulture, bio je predavač na Edukacijskom jutru u Zagrebu 2011 godine. On je direktor Centra za njemačke i austrijske studije na Sveučilištu u Beer – Shevi, vrhunski autoritet na području judaizma te gostujući profesor na Sveučilištima Columbia, Georgetown, Berlin i Beč.

Program Edukacijskih jutara pokrenut je 2009. godine, tijekom 3. Festivala židovskog filma. Svake godine program Edukacijskih jutara dobiva preporuku ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a dosad mu je prisustvovalo više od 4000 učenika. Prijašnja iskustva potvrđuju veliki interes i iznimno pozitivne dojmove, kako profesora, tako i učenika.

Nakon 4. Festivala, a zbog izvrsnog odaziva i komentara učenika, kao i sjajnog dijaloga uspostavljenog s njima nakon projekcija i predavanja, projekt Edukacijskih jutara nastavio se razvijati u smislu posjeta drugih gradova, izvan Festivalskog termina („turneja Edukacijskih jutara“). Naglasak se stavlja na gradove iz regija u kojima je potrebno promicati toleranciju (npr. regije u prošlosti zahvaćene ratom, regije sa snažnim ili brojnim manjinama…). Glavni ciljevi ostaju komuniciranje s učenicima, promicanje tolerancije te ukazivanje na pogreške iz prošlosti s namjerom da se nikada više ne ponove kako bismo mogli izgraditi bolji i skladniji svijet.

Sveukupno, ovaj program je održan 7 puta u Zagrebu, 2 puta u Osijeku te po jednom u Čakovcu, Vukovaru, Velikoj Gorici i Varaždinu.

JOHANN CHAPOUTOT / 21. 5. 2012. 12 H / K. EUROPA

BRANKO LUSTIG / 24. 5. 2012. 12 h / KINO EUROPA