Logo
22. - 28. 5. 2011. KINO EUROPA

Filmski program

Filmske projekcije od 22. do 28. svibnja 2011., kino Europa, Zagreb.
Tema 5. Festivala židovskog filma: "Žene u Holokaustu".

Edukacijska jutra

U sklopu programa Festivala provodi se poseban projekt poučavanja mladih o Holokaustu nazvan "Edukacijska jutra".

Glazbeni program

Uživajte u veselim ritmovima klezmer bendova iz različitih dijelova Europe, te gostovanjima poznatih svjetskih i domaćih DJ-a.

Tematske izložbe

Izložba pod nazivom "Žene u Holokaustu"

Talent workshop

Međunarodna filmska radionica "International Talent Workshop" je kontinuirani projekt Udruge Festival suvremenog židovskog filma.

Filmski program

Filmske projekcije od 22. do 28. svibnja 2011., kino Europa www.kinoeuropa.hr, Zagreb

Zadnja izmjena: 21. Prosinac 2010.

Žene u Holokaustu

Peti festival židovskog filma posvećen je ženama u Holokaustu i životnim pričama djevojčica, žena, majki i supruga koje su živjele u vrijeme Drugoga svjetskog rata te o njihovoj snazi, ljubavi, vjeri i požrtvovnosti. U sklopu Festivala uz brojne filmove strane produkcije planiramo prikazati film “Lea i Darija – Dječje carstvo” redatelja Branka Ivande. Priča o Lei Deutsch i Dariji Gasteiger najbolje će predstaviti temu Festivala, a posebno je važno to što se radi o filmu iz domaće produkcije koji će nakon premijere na Festivalu zasigurno pronaći put prema drugim svjetskim festivalima. Lea je bila Židovka, 12-godišnja step plesačica, glumica i pjevačica, a Daria njezina prijateljica, također talentirana plesačica. No, 1943. godine Leu odvode u Auschwitz i djevojčice se nikada više nisu vidjele. Lea nije preživjela. Kako kaže redatelj filma “Bila je velika atrakcija međuratnog Zagreba, nevjerojatno popularna i hvaljena, a njezina je slava prešla granice tadašnje Jugoslavije – o njoj su pisale austrijske, njemačke i francuske novine kao o ‘hrvatskoj Shirley Temple’, no umrla je na putu u zloglasni logor Auschwitz i zatim je mrak zaborava prekrio svaki trag o toj velikoj dječjoj zvijezdi”. Uvjereni smo da će ovaj film ponovo proslaviti talent mlade Zagrepčanke te otvoriti mnoga vrata hrvatskom filmu. Osim filmova koji obrađuju spomenutu temu u vremenu Holokausta, publika će moći pogledati i filmove vezane uz židovske običaje i kulturu te događanja iz novije povijesti. Ukupno će biti prikazano 50-tak filmova različitih žanrova.

Filmovi koji se prikazuju na Festivalu, osim izvornog jezika, uvijek su prevedeni na engleski i hrvatski jezik što ih čini dostupnim i velikom broju posjetitelja iz inozemstva. Filmske projekcije su glavni dio programa a ocjenom publike ćemo kao i svake godine do sada odabrati najbolji i najimpresivniji film. Da bi privukli što veći broj gledatelja i festivalske sadržaje učinili dostupnima svima, ulaznice za kino projekcije su besplatne. Prikazivanje filmskog programa tradicionalno se odvija u zagrebačkom kinu Europa.

Filmski program obogaćuju istaknuta filmska dostignuća iz Hrvatske i svijeta, a temom su vezani uz židovstvo. Njihovu kvalitetu jamče ugledne svjetske nagrade. Festivalom židovskoga filma kulturna je ponuda Zagreba i Hrvatske postala bogatija za još jedan važan događaj koji će svakako pronaći svoje mjesto na bogatoj festivalskoj sceni te prerasta u prepoznatljiv i nezaobilazan kulturni događaj. Filmski festivali sa židovskom tematikom se u različitim oblicima odražavaju u gotovo svim europskim i svjetskim metropolama poput Londona, Pariza, Beča, Berlina, New Yorka, Bostona i Hong Konga. Vrijednosti takva tipa projekta dokazuje izniman interes široke javnosti za prikazivane sadržaje i aktivna potpora svjetskih tvrtki